Ingrediencie:
- 4 ks Rybyfilety veľkosti cca 100-150 g
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti
- Mleté čierne koreniepodľa chuti
-
NA OBAĽOVANIE
- 8 PL Hladká múkaPL/polievková lyžica - alebo podľa potreby
- 2 ks Vajce2-3 ks, podľa veľkosti
- 8 PL StrúhankaPL/polievková lyžica - alebo podľa potreby
-
NA VYPRÁŽANIE
- 1 DL Olej1-1.5 DL, alebo podľa potreby
Popis:
Vyprážaná ryba nielen na Vianoce. Nech sa páči, jednoduchý recept na jednoduchú chrumkavú rybu s osvedčenými radami. Stačí si zaželať iba dobrú chuť. Vedeli ste? Čerstvá ryba je omnoho zdravšia a výživnejšia. Ak kupujeme ryby mrazené, zvolíme rybky iba s jemnou glazúrou, aby neboli vodnaté. Výbornou voľbou je treska, hoki, ale aj filety z kapra či pstruha. Ryby obsahujú kvalitné bielkoviny, minerálne látky, stopové prvky, zdravé tuky a zdraviu prospešné vitamíny. Ryby podporujú zdravé srdce a cievny systém. Mali by sme ich konzumovať aspoň 2x do týždňa. Mäso z morských rýb je bohaté aj na cenný jód, ktorý je pre ľudské telo veľmi dôležitý. Aj keď nie je vyprážanie tá najzdravšia voľba, niekto práve takto pripravenú rybku zbožňuje. Ak máte radi zdravšie verzie, vyskúšajte skvelého lososa na panvici, alebo obľúbenú tresku na masle.
Dobrá rada. Na obaľovanie je výborná strúhanka chlebová, aby bola rybka chrumkavá. Na vyprážanie je vhodný olej repkový, môže byť aj bravčová masť, oba tuky majú vysoký obsah zadymenia. Vyprážané ryby ihneď podávame, vtedy sú úžasne chrumkavé – chutia najlepšie. Po vyprážaní ich nikdy neprikrývame, inak by sa zaparili, stratili by na chrumkavosti.
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
Je dôležité, aby sme filety rýb dobre obalili aj v múke, vajci a v strúhanke, najlepšie chlebovej. Kvalitnú panvicu rozpálime, pridáme olej, najlepšie repkový, alebo masť. Keď je už horúci, vložíme obalené ryby, ktoré vyprážame na strednom stupni dozlatista, z oboch strán. Ryby sledujeme, aby sa nepripálili. |
3 Hotové |
Vyprážanie trvá naozaj iba pár minút. Kvalitná panvica je dôležitá, aby sa nám ryby neprichytávali. Po vyprážaní uložíme hotové ryby na tanier, na ktorý položíme papierové obrúsky, aby sme rybu zbavili prebytočného tuku. Vyprážané ryby nikdy neprikrývame, ak ich chceme chrumkavé. Ihneď ich podávame. |