Ingrediencie:
- Smrekové výhonkynajlepšie dlhé cca 3 cm, maximálne však 5 cm
- Kryštálový cukorcukor trstinový, alebo med - podľa potreby
- Citrónnajlepšie v BIO kvalite, alebo citrón ošúpaný
Popis:
Sirup zo smrekových výhonkov pre deti – RECEPT. Liečivý sirup zo smrekových výhonkov pre celú rodinu, úžasný proti kašľu, nádche, skvelý na imunitu, vynikajúci pri liečbe reumy. Jednoduchý, rýchly a lacný recept našich babičiek.
Svetlozelené smrekové výhonky zbierame na začiatku apríla až do konca mája v čistom prostredí. Výhonky z ihličnanov majú obrovské množstvo vitamínu C, obsahujú vitamín A, minerálne látky, triesloviny, flavonoidy, živicu, éterické oleje. Zo smrekových výhonkov môžeme pripraviť aj osvedčenú tinktúru proti bolesti . Ak výhonky nemáme a trápi nás kašeľ, tu je náš recept na overený domáci cibuľový sirup .
Dobrá rada. Na prípravu domáceho sirupu proti kašľu budeme potrebovať mladé smrekové výhonky ideálne 3 cm veľké, maximálne však 5 cm dlhé. Cukor – kryštálový či trstinový, môžeme pridať aj med. Plátky citróna v BIO kvalite, alebo citróny, ktoré ošúpeme. Cukor pridávame vždy podľa potreby, záleží aké množstvo smrekových výhonkov máme. Výhonky musia byť dôkladne prekladané cukrom, aby sa mohli liečivé účinky ihličnanov dobre uvoľniť. Hygiena – veľmi dôležitá, aby sa liečivý sirup zo smrekových výhonkov nepokazil.
DÁVKOVANIE
proti kašľu 1/2-1 lyžička 3x denne
preventívne 1 lyžička denne
1 porcia = 100 g
Kroky
1 Hotové |
Smrekové výhonky zbierame na čistých odľahlých miestach, mimo ciest. Výhonky prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať. Potom ich ešte jemne osušíme papierovým obrúskom. Pripravíme si čisté, dobre uzatvárateľné poháre - šrubovacie, alebo poháre s klipom. Nezabúdame na hygienu - čisté ruky a pomôcky, aby sa nám sirup nepokazil. Je to naozaj veľmi dôležité. |
2 Hotové |
Najvhodnejšie sú smrekové výhonky približne 3 cm dlhé, maximálne však 5 cm. Dlhšie výhonky nie sú na domáci babičkovský sirup vhodné. Na prípravu sirupu zo smrekových výhonkov budeme potrebovať cukor kryštálový či trstinový, môžeme zvoliť aj zdravší med. Citróny použijeme v BIO kvalite, inak treba citróny ošúpať. Citróny dôkladne umyjeme, osušíme, nakrájame na tenké plátky. |
3 Hotové |
Do čistých pohárov striedavo prekladáme pripravené smrekové výhonky, cukor (med) a citrónové plátky. Nezabúdame na dostatočné množstvo cukru (medu), aby sa mohli zdraviu prospešné živice a silice zo smrekových výhonkov dôkladne uvoľniť. Vrstvenie vždy ukončíme cukrom (medom). Naplnené poháre dobre uzavrieme, môžeme uzavrieť aj celofánom a gumičkou. |
4 Hotové |
Smrekové výhonky necháme odležať na teplom a slnečnom mieste (parapete okna) cca 3 týždne. Občas premiešame čistou lyžicou, ak by výhonky vyplávali na povrch. Postupne sa bude tvoriť hnedastý sirup. Hotový sirup precedíme cez gázu do čistých pohárov. Tie dobre uzavrieme a skladujeme v chladničke. Užívame proti kašľu 1/2-1 lyžičku 3x denne, preventívne 1 lyžičku denne. |