0 0
Ghee MASLO, recept ako sa robí prepustené maslo

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
250 g Maslo min. 82 % tuku
Bylinky podĺa chuti

Nutričné informácie

1
Porcia
2 020
kcal

Ghee MASLO, recept ako sa robí prepustené maslo

Tip pre vás. Maslo ghee môžeme dochutiť cesnakom, chilli korením, obľúbenými bylinkami - pridávame do hotového scedeného prepusteného masla, necháme chvíľu povariť, aby sa uvoľnili chute. Zdravé maslo s príchuťami.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

Popis:

Zdieľať

Ghee maslo, ľudovo nazývané aj prepustené – prečistené maslo. Je to maslo s čistým maslovým tukom, bez laktózy a mliečnej bielkoviny, vhodné teda aj pri týchto intoleranciách. Má jemnú orieškovú chuť, úžasnú vôňu. Čo poviete, vyskúšate?

Čoraz častejšie sa stretávame s ingredienciou ghee maslo. Je to 100 % prírodné maslo, ktoré má vysoký bod zápalnosti – čo znamená, že nedymí a nezhorí. Úžasné na prípravu mnohých jedál, nemá chýbať pri zdravom stravovaní v žiadnej kuchyni. Prepustené maslo má omladzujúce, protizápalové a regeneračné účinky, podporuje trávenie, posilňuje imunitu. Obsahuje vitamíny A, D, E, K2. Nie nadarmo mu hovoríme – elixír života. Ešte veľký benefit nakoniec, a to jeho dlhá trvanlivosť, maslo vydrží aj bez skladovania v chlade.

Dobrá rada. Maslo ghee je hotové vtedy, keď má jemnú orieškovú chuť, nádhernú číru farbu, na dne kastrólika sú hnedasté bielkovinové časti. Rátame, že pri príprave maslo zmenší objem. Ak ho pražíme dlhšie, bude mať ešte intenzívnejšiu chuť. Pri prepúšťaní dávame pozor, aby nám maslo neprihorelo, robíme to iba na jemnom stupni.

Kroky

1
Hotové

Na prípravu prepusteného masla ghee potrebujeme kvalitný hrniec s dvojitým dnom. Maslo vložíme do hrnca a necháme na jemnom stupni prebublávať.

2
Hotové

Celý proces prepúšťania - čistenia bude trvať cca 20 minút, záleží na množstve masla. Na masle sa začne tvoriť biela pena, ktorú priebežne odstraňujeme.

3
Hotové

Penu odoberáme lyžicou - sitkom. Maslo jemne prská, je to však v poriadku, odstraňuje sa voda. Ghee maslo pomaly naberá priezračnosť a orieškovú chuť.

4
Hotové

Keď je číre, maslo scedíme. Najlepšie cez sitko (nie z umelej hmoty) aj na 2x, do ktorého vložíme ešte papierový obrúsok, aby bolo maslo ghee bez usadenín.

5
Hotové

Ghee maslo - prepustené maslo skladujeme uzavreté v chlade. Vydrží naozaj veľmi dlho. Chuťovo je vynikajúce, okrem toho veľmi zdravé a výživné.

Martina

Míša rezy
predchádzajúci
MÍŠA rezy, recept na obľúbený tvarohový koláč
Šišky fritule
ďalšií
Šišky bez kysnutia – recept na bleskové ŠIŠKY
Míša rezy
predchádzajúci
MÍŠA rezy, recept na obľúbený tvarohový koláč
Šišky fritule
ďalšií
Šišky bez kysnutia – recept na bleskové ŠIŠKY

1 Komentár Skryť komentáre

Používam rajnicu s nepriľnavým povrchom, tam maslo pomaličky prebubláva, penu nezbieram ku koncu vareškou zhŕňam na povrchu ku sebe a ona klesne ku bielkovine čo sa usadila na dne. Horúci tuk, nie vriaci
opatrne bez cedenia prelejem do pohára a všetko je úplne čisté.

Pridajte svoj komentár