Ingrediencie:
- 250 g Kyslá smotana
- 1 ks Vajceväčšie vajce, alebo 2 ks menšie
- 1 PL Kryštálový cukorPL/polievková lyžica
- 1 ks Vanilkový cukor8 g
- 100 g Hladká múka
- 125-150 g Polohrubá múkapodľa potreby, hustoty cesta
- 1 ML Prášok do pečivaML/malá lyžička
- 1 ML Sóda bikarbónaML/malá lyžička, zmiešame s 1 polievkovou lyžicou teplej vody
- 2 PL RumPL/polievková lyžica, alebo iný likér
-
NA VYPRÁŽANIE
- 2 dl Repkový olejalebo podľa potreby
-
NA OBAĽOVANIE
- Kakaopodľa chuti
- Práškový cukorpodľa chuti
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE
- Práškový cukorpodľa chuti
- Lekvárpodľa chuti
Popis:
Najlepšie šišky bez kysnutia. Super rýchly a jednoduchý recept na neskutočne dobré šišky bez kysnutia na dva spôsoby. Ste zvedaví? Vyskúšajte tie naše. Domáce bleskové šišky zmiznú zo stola za pár minút. Sladké maškrtenie celej rodinke.
Šišky, krepľe, pampúchy – na Slovensku tradičné a veľmi obľúbené. Klasická sladká dobrota našich babičiek, ktorá nikdy neomrzí. No kto by ich nemiloval?
Fašiangy. K tomuto obdobiu šišky rozhodne patria. Šišky sú žiadané aj v piatok so sýtou strukovinovou polievkou. Babičkine boli vždy tie najlepšie.
Dobrá rada. Na vyprážanie šišiek používame olej repkový, pretože má vysoký stupeň zadymenia. Niekto používa aj bravčovú masť. Šišky musia v oleji plávať, aby sa dobre prepiekli. Olej musí byť dostatočne horúci. Na odstránenie prebytočného tuku použijeme papierový obrúsok. Ak pridáme do cesta aj trošku alkoholu, šišky pohltia pri vyprážaní iba málo tuku. Cesto by nemalo byť ani veľmi riedke, ani husté, múku pridáme podľa potreby.
množstvo ingrediencií = 40 ks menších šišiek (podľa veľkosti)
Kroky
1 Hotové |
Do misky pridáme kyslú smotanu a vajce, ktoré spolu vymiešame. Ďalej primiešame cukor, múky zmiešané s práškom do pečiva. Sódu bikarbónu vymiešame s polievkovou lyžicou teplej vody, a tak prilejeme do cesta. Pridáme aj rum. Vymiešané cesto necháme odpočívať 10 minút. Do kvalitného hrnca nalejeme dostatočné množstvo oleja. Malú lyžičku namočíme do horúceho oleja a naberáme malé kôpky cesta, ktoré vkladáme do rozpáleného oleja. Šišky vyprážame z každej strany dozlatista, tak ich ukladáme na papierový obrúsok. |
2 Hotové |
Papierový obrúsok odsaje zvyšný prebytočný tuk. Nezabúdame, na vyprážanie potrebujeme dostatočné množstvo oleja, aby sa šišky dobre prepiekli. Tak si môžeme pripraviť super rýchle šišky na dva spôsoby. Prvý spôsob - kakao zmiešame s práškovým cukrom podľa chuti. Do tejto sypkej zmesi ukladáme ešte teplé šišky, ktoré obaľujeme z každej strany. Druhý spôsob - s lekvárom, najlepšie domácim, napríklad jahodovým, čučoriedkovým, malinovým. Na každú šišku dáme lyžičku obľúbeného lekváru (džemu), posypeme práškovým cukrom. |
3 Hotové |
Šišky na obidva spôsoby chutia fantasticky. Džem, lekvár či kakaová posýpka - zaručene jemnučké šišky, úžasná chuť. Na tanieri vyzerajú skvelo. Príprava šišiek zaberie skutočne iba málo času. Domáce šišky sú jemnučké, nadýchané a ľahké. Vynikajúce šišky, na ktoré potrebujeme iba zopár ingrediencií, ktoré máme bežne doma. Keď si sódu bikarbónu premiešame s troškou teplej vody, skôr sa naštartuje, cesto bude bublinkové a jemné. Stačí iba trošku teplej vody. K šiškám môžeme pridať aj šľahačku alebo ovocnú penu, ale aj kôpku zmrzliny. |