0 0
Najlepšie šišky bez kysnutia – RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
250 g Kyslá smotana
1 ks Vajce väčšie vajce, alebo 2 ks menšie
1 PL Kryštálový cukor PL/polievková lyžica
1 ks Vanilkový cukor 8 g
100 g Hladká múka
125-150 g Polohrubá múka podľa potreby, hustoty cesta
1 ML Prášok do pečiva ML/malá lyžička
1 ML Sóda bikarbóna ML/malá lyžička, zmiešame s 1 polievkovou lyžicou teplej vody
2 PL Rum PL/polievková lyžica, alebo iný likér
NA VYPRÁŽANIE
2 dl Repkový olej alebo podľa potreby
NA OBAĽOVANIE
Kakao podľa chuti
Práškový cukor podľa chuti
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE
Práškový cukor podľa chuti
Lekvár podľa chuti

Nutričné informácie

1
Porcia
260
kcal

Najlepšie šišky bez kysnutia – RECEPT

Tip pre vás. Do cesta na šišky môžeme pridať aj mletú škoricu, rum (alebo iný likér), nastrúhanú citrónovú kôru, hrozienka. Pri verzii bez lepku zvolíme osvedčenú bezlepkovú múku.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
  • Sladké
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA VYPRÁŽANIE

  • NA OBAĽOVANIE

  • NA ĎALŠIE DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Najlepšie šišky bez kysnutia. Super rýchly a jednoduchý recept na neskutočne dobré šišky bez kysnutia na dva spôsoby. Ste zvedaví? Vyskúšajte tie naše. Domáce bleskové šišky zmiznú zo stola za pár minút. Sladké maškrtenie celej rodinke.

Šišky, krepľe, pampúchy –  na Slovensku tradičné a veľmi obľúbené. Klasická sladká dobrota našich babičiek, ktorá nikdy neomrzí. No kto by ich nemiloval?

Fašiangy. K tomuto obdobiu šišky rozhodne patria. Šišky sú žiadané aj v piatok so sýtou strukovinovou polievkou. Babičkine boli vždy tie najlepšie.

Dobrá rada. Na vyprážanie šišiek používame olej repkový, pretože má vysoký stupeň zadymenia. Niekto používa aj bravčovú masť. Šišky musia v oleji plávať, aby sa dobre prepiekli. Olej musí byť dostatočne horúci. Na odstránenie prebytočného tuku použijeme papierový obrúsok. Ak pridáme do cesta aj trošku alkoholu, šišky pohltia pri vyprážaní iba málo tuku. Cesto by nemalo byť ani veľmi riedke, ani husté, múku pridáme podľa potreby.

množstvo ingrediencií = 40 ks menších šišiek (podľa veľkosti)

Kroky

1
Hotové

Do misky pridáme kyslú smotanu a vajce, ktoré spolu vymiešame. Ďalej primiešame cukor, múky zmiešané s práškom do pečiva. Sódu bikarbónu vymiešame s polievkovou lyžicou teplej vody, a tak prilejeme do cesta. Pridáme aj rum. Vymiešané cesto necháme odpočívať 10 minút. Do kvalitného hrnca nalejeme dostatočné množstvo oleja. Malú lyžičku namočíme do horúceho oleja a naberáme malé kôpky cesta, ktoré vkladáme do rozpáleného oleja. Šišky vyprážame z každej strany dozlatista, tak ich ukladáme na papierový obrúsok.

2
Hotové

Papierový obrúsok odsaje zvyšný prebytočný tuk. Nezabúdame, na vyprážanie potrebujeme dostatočné množstvo oleja, aby sa šišky dobre prepiekli. Tak si môžeme pripraviť super rýchle šišky na dva spôsoby. Prvý spôsob - kakao zmiešame s práškovým cukrom podľa chuti. Do tejto sypkej zmesi ukladáme ešte teplé šišky, ktoré obaľujeme z každej strany. Druhý spôsob - s lekvárom, najlepšie domácim, napríklad jahodovým, čučoriedkovým, malinovým. Na každú šišku dáme lyžičku obľúbeného lekváru (džemu), posypeme práškovým cukrom.

3
Hotové

Šišky na obidva spôsoby chutia fantasticky. Džem, lekvár či kakaová posýpka - zaručene jemnučké šišky, úžasná chuť. Na tanieri vyzerajú skvelo. Príprava šišiek zaberie skutočne iba málo času. Domáce šišky sú jemnučké, nadýchané a ľahké. Vynikajúce šišky, na ktoré potrebujeme iba zopár ingrediencií, ktoré máme bežne doma. Keď si sódu bikarbónu premiešame s troškou teplej vody, skôr sa naštartuje, cesto bude bublinkové a jemné. Stačí iba trošku teplej vody. K šiškám môžeme pridať aj šľahačku alebo ovocnú penu, ale aj kôpku zmrzliny.

Martina

Banánové lievance
predchádzajúci
Nadýchané banánové lievance, FIT recept
Zemiakovo mrkvové pyré
ďalšií
Zemiakovo mrkvové pyré ako príloha – RECEPT
Banánové lievance
predchádzajúci
Nadýchané banánové lievance, FIT recept
Zemiakovo mrkvové pyré
ďalšií
Zemiakovo mrkvové pyré ako príloha – RECEPT

Pridajte svoj komentár