1 0
Tinktúra zo smrekových výhonkov, liečivá a jednoduchá

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
3 hrste Smrekové výhonky 3 plné hrste
500 ml Alkohol

Nutričné informácie

1
Porcia
30
kcal

Tinktúra zo smrekových výhonkov, liečivá a jednoduchá

Tip pre vás. Na prípravu účinnej tinktúry môžeme zvoliť aj borovicové výhonky. Ihličnany majú naozaj silný liečivý účinok. Nech sa páči, overený recept našich starých babičiek.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

Popis:

Zdieľať

Tinktúra zo smrekových výhonkov – liečivá, priamo z prírody. Potrebujeme iba biely alkohol a dostatok smrekových výhonkov, aby sme vyťažili všetky účinky, ktoré nám výhonky z ihličnanov vedia ponúknuť.

Smrekové výhonky zbierame na začiatku apríla do konca mája v čistom prostredí. Zbierame svetlozelené výhonky, ktoré majú obrovské množstvo vitamínu C.

Vedeli ste? Práve ihličnany obsahujú mnoho liečivých látok –  vitamíny A a C, minerálne látky, triesloviny, flavonoidy, živicu, éterické oleje. Tinktúra zo smrekových výhonkov je vynikajúca na vonkajšie, ale aj vnútorné použitie. Vonkajšie využitie – na masáže, potieranie opuchov, pri kŕčoch. Dobre vychladená tinktúra má skvelé uvoľňujúce účinky. Pri príprave môžeme zvoliť aj obyčajnú Alpu pre chladivejší účinok. Vnútorne ju užívame po malých lyžičkách (3 lyžičky denne) alebo na kocke cukru.

Super zdravá tinktúra z ihličnanov – výborná pri liečbe reumy, zápalov, bolestiach kĺbov a svalov, chorobách pohybového ústrojenstva, problémoch dýchacích ciest, zahlienení, dlhotrvajúcom kašli, pri nespavosti, proti stresu.

Dobrá rada. Ak alkohol nemáme, zvolíme Spiritus Dilutus, ktorý kúpime v lekárni. Je taktiež vhodný pri príprave domácej liečivej tinktúry.

NEZABÚDAME pomer tinktúry je 2:1 – 2 diely alkoholu, 1 diel výhonkov

 

Kroky

1
Hotové

Nazbierame si mladé smrekové výhonky, najlepšie na čistých a odľahlých miestach. Obdobie zberu je na začiatku apríla, až do konca mája. Mladé výhonky by mali mať svetlozelenú farbu. Výhonky opláchneme studenou vodou, necháme dobre preschnúť.
Čisté suché smrekové výhonky vložíme do skleneného pohára, ktoré má viečko. Veľkosť pohára zvolíme podľa množstva výhonkov.

2
Hotové

Výhonky zalejeme bielym alkoholom, ktorý má najmenej 40 % alkoholu. Potrebujeme toľko alkoholu, aby boli výhonky celé ponorené. Pomer by mal byť 2:1, čiže 2 diely alkoholu a 1 diel smrekových výhonkov. Sklenený pohár uzavrieme dôkladne viečkom. Smrekové výhonky zaliate alkoholom necháme pri izbovej teplote, na slnečnom mieste macerovať aspoň 2 mesiace, ale aj dlhšie.

3
Hotové

Vhodný je parapet okna. Tinktúru pravidelne pretrepeme, aby sa uvoľnili živiny. Po dvoch mesiacoch ju scedíme do sklenej fľaše. Skladujeme na tmavom mieste. Tinktúru zo smrekových výhonkov podávame po malých lyžičkách alebo na kocke cukru, postačí 3x denne. Liečivou tinktúrou môžeme potierať bolestivé miesta, opuchy. Keď je dobre vychladená, bude mať skvelý chladivý účinok.

Martina

Buchty na pare
predchádzajúci
Buchty na pare, babičkin RECEPT na parené buchty
DOMÁCI chlieb
ďalšií
DOMÁCI chlieb, jednoduchý hrnčekový recept
Buchty na pare
predchádzajúci
Buchty na pare, babičkin RECEPT na parené buchty
DOMÁCI chlieb
ďalšií
DOMÁCI chlieb, jednoduchý hrnčekový recept

Pridajte svoj komentár