Ingrediencie:
- 1 000 ml Paradajkové pyré2 balenia
- 1 ks Cibuľa1 väčšia cibuľa
- 4 PL Olejalebo maslo, PL/polievková lyžica
-
NA DOCHUTENIE POLIEVKY
- 1 PL Mletá červená paprikaPL/polievková lyžica
- Soľpodľa chuti
- 0.5 ML Mletá rascaML/malá lyžička alebo podľa chuti
- 2 ks Bobkový listalebo podľa chuti
- 0.5 ML KurkumaML/malá lyžička alebo podľa chuti
- 4 guličky Celé čierne koreniealebo podľa chuti
- 3 PL Kryštálový cukorPL/polievková lyžica alebo podľa chuti
-
NA HALUŠKY
- 2 ks Vajce
- 3 PL OlejPL/polievková lyžica
- 15 PL KrupicaPL/zarovnaná polievková lyžica, alebo podľa potreby
-
ĎALŠIE DOCHUTENIE, DOZDOBENIE
- 200 g Syrpodľa chuti a potreby
Popis:
Najlepšia paradajková polievka s krupicovými haluškami a strúhaným syrom. Rýchly recept pre všetkých. Túto paradajkovú polievku u nás doma zbožňujú všetci. Pri bezlepkovej verzii použijeme krupicu bezlepkovú, alebo osvedčenú hrubú múku bez lepku. Vhodná je aj ryža. Skúsite?
Skvelá polievka, ktorá zahreje a zasýti, poteší aj tie náročné chuťové poháriky. Výdatná polievočka jemnej sladkastej paradajkovej chuti, ktorú deti milujú. Ak máte radi „paradajkové“ jedlá, vyskúšajte naše tradičné guľky v paradajkovej omáčke alebo najjednoduchšie domáce lasagne s mletým mäsom. Želám dobrú chuť.
Na prípravu paradajkovej polievky môžeme vybrať paradajkové pyré, sterilizované polené paradajky alebo paradajky čerstvé. Ak zvolíme paradajky polené, polievku povaríme 10 minút aj s korením, ktoré potom vyberieme. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, zriedime vodou podľa potreby – hustoty, a tak zavaríme domáce krupicové halušky. Keď chceme polievku z čerstvých paradajok, lahodné domáce paradajkové pyré pripravíme tak, že paradajky umyjeme, rozpolíme a varíme do zmäknutia. Následne paradajky prepasírujeme cez hustejšie sito, aby sme ich zbavili šupiek a jadierok. Takto získame kvalitné paradajkové pyré. Domáce paradajky – na paradajkovú polievku dokonalé – plné úžasnej chuti, nádherne voňavé.
Vedeli ste? Do cesta na krupicové halušky nepridávame soľ, aby neboli halušky tvrdé. Olej (tuk) domáce krupicové halušky zjemní. Keď cestíčko postojí – „napučí“ budú fajnové a nadýchané.
Dobrá rada. Do vynikajúcej paradajkovej polievky môžeme pridať namiesto krupicových halušiek aj obľúbené uvarené cestoviny alebo uvarenú ryžu. Tvrdý syr eidam či gouda, alebo mozzarella i parmezán – fantastická voľba na doladenie vynikajúcej polievky z paradajok.
Množstvo ingrediencií v recepte = 5-6 porcií (podľa veľkosti)
Kroky
1 Hotové |
Najprv si pripravíme cesto na krupicové halušky. Vajcia rozšľaháme v miske vidličkou, prilejeme olej. Postupne zapracujeme krupicu, aby nám vzniklo polotuhé haluškové cestíčko. Prisypeme približne 15 zarovnaných polievkových lyžíc. Záleží to od veľkosti vajec. Haluškové cesto dáme bokom, aby napučalo, neskôr zhustne. Kvalitný väčší hrniec rozohrejeme, pridáme olej (maslo) a očistenú rozpolenú cibuľu. Takto cibuľu chvíľu opražíme, polievočka získa na chuti. Potom prilejeme paradajkové pyré, pridáme korenie podľa chuti. Pyré s korením za stáleho miešania opražíme približne 10 minút. |
2 Hotové |
Potom prilejeme horúcu vodu - cca 7 dl, podľa potreby. Záleží, akú hustú paradajkovú polievku si chceme pripraviť. Kto má rád hustejšie, postačí vody menej. Paradajkovú polievku prevaríme, jej chuť doladíme cukrom. Do bublavej paradajkovej polievky zavaríme halušky cez sito na halušky alebo haluškovač. Polievku z paradajok povaríme s haluškami ďalších 10 minút. Dochutíme ju ešte, ak je to potrebné, prípadne ešte zriedime. Cibuľu si môžeme do polievky aj nakrájať nadrobno, a tak orestovať do zlatista. Jej chuť bude ešte delikátnejšia, deťom však zvykne v polievke prekážať. |
3 Hotové |
Hotovú paradajkovú polievku s haluškami podávame aj so strúhaným syrom podľa výberu. Syr sa v polievke roztečie, doladí chuť paradajok. Zvoliť môžeme aj eidam, goudu, mozzarellu, parmezán. Výber je iba na nás. My ju máme radi s bohatou nádielkou syra. Paradajková polievočka je výdatná a sýta, druhé jedlo už ani nemusíme. Kto halušky neobľubuje, môže zvoliť uvarenú ryžu, ale aj zdravší bulgur či kuskus. Pri verzii bez lepku, na prípravu domácich halušiek pridáme bezlepkovú krupicu. Paradajkovú polievku si môžeme uvariť z paradajkového pyré, polených i čerstvých paradajok. |