Čo sa varí v rôznych kútoch Slovenska – Kraj po kraji

Čo sa varí v rôznych kútoch Slovenska? Slovenská kuchyňa je pestrá, sýta a plná chutí, ktoré sa vyvíjali celé stáročia. Zatiaľ čo niektoré jedlá nájdeme na celom území, každý kraj má svoje špecifiká, tradície a jedlá, ktoré sú preň typické. Vydajme sa spolu na chutnú cestu po Slovensku – kraj po kraji – a objavme, čo sa varí v rôznych častiach našej krajiny.
Žilinský kraj – Kysuce a Orava: kyslé, mastné a sýte
Typické jedlá:
- Kapustnica s údeným mäsom a hubami – hustá a kyslá, často aj s klobásou
- Zemiakové placky (harule) – so smotanou, alebo ako príloha
- Oravská slanina a klobása – domáca údenina je tu kulinárskym pokladom. Oravská slanina je známa svojou výraznou chuťou a kvalitným údením, zatiaľ čo klobása je obľúbená pre svoju šťavnatú chuť a aromatickú vôňu
Zaujímavosť: V oravských a kysuckých dedinách bola kedysi strava jednoduchá, ale kalorická – prispôsobená tvrdej práci a drsnému počasiu.
Prešovský kraj – Spiš, Šariš, Zemplín: bohaté chute Východu
Typické jedlá:
- Mačanka – kyslá polievka z kapusty s hubami a chlebom
- Pirohy s bryndzou a maslom – typická východniarska delikatesa
- Holubky (plnené kapustové listy) – často plnené mletým mäsom a ryžou
Zaujímavosť: Kuchyňa je ovplyvnená poľskou, maďarskou aj rusínskou kuchyňou. Koreniny, kyslá smotana a bryndza sú bežnou súčasťou.
Banskobystrický kraj – Horehronie, Gemer, Novohrad
Typické jedlá:
- Gemerské guľky (mäsové knedle plnené oškvarkami)
- Bryndzové halušky so slaninkou – nie nadarmo sa často označujú ako národné jedlo
- Polievky z hrachu, šošovice a kapusty
Zaujímavosť: V regióne Horehronia sú obľúbené jedlá zo zemiakov a múky, ktoré boli základom stravy v horských oblastiach.

Gemerské guľky

Bryndzové halušky

Polievka kapustová
Nitriansky kraj – Tekov, Ponitrie
Typické jedlá:
- Tekovské zemiakové lokše – plnené mletým mäsom, kačacinou, alebo makom
- Strapačky s kapustou alebo bryndzou
- Domáci chlieb a kváskové koláče
Zaujímavosť: Tento kraj je známy rolníckou tradíciou a úrodnými poľami – strava bola výživná, ale jednoduchá, často s dôrazom na chlieb, obilniny a zemiaky.

Zemiakové lokše

Strapačky s kapustou

Kváskové koláče
Trnavský kraj – Záhorie
Typické jedlá:
- Záhorácky fazuľový prívarok s údeným
- Zemiaky na kyslo (oškvarky, cibuľa, smotana)
- Pečená hus a kačica so sladkou kapustou a lokšami
Zaujímavosť: Záhorie je známe aj sladkými koláčmi, ako sú kysnuté buchty, záviny či makové rožky.
Trenčiansky kraj – Považie a kopanice
Typické jedlá:
- Trenčianske párance – ťahané cestoviny so smotanou alebo opraženou cibuľou
- Šošovicová polievka s údeninou
- Kapustové jedlá a prívarky
Zaujímavosť: Oblasť okolo Myjavy je známa kysnutými koláčmi plnenými makom, tvarohom alebo lekvárom.

Trenčianske párance – drevorubačské

Šošovicová polievka s údeninou

Kapustový privarok
Košický kraj – Tokaj, Abov, Gemer
Typické jedlá:
- Tokajské vínne špeciality – zverina na víne, pečené mäso so sušeným ovocím
- Maďarsky ovplyvnené jedlá: guláše, perkelt, halászlé (rybacia polievka)
- Gemerské jedlá so zemiakmi a bryndzou
Zaujímavosť: Blízkosť Maďarska sa odráža v použití papriky, červenej cibule a pikantnejších chutí.

Zverina na červenom víne

Kurací perkelt

Zapekané zemiaky s bryndzou
Bratislavský kraj – Malokarpatská oblasť
Typické jedlá:
- Pečené mäsá s kapustou a knedľou
- Malokarpatské vína a domáce syrárne
- Moderné kombinácie tradičných a medzinárodných chutí
Zaujímavosť: Hlavné mesto a jeho okolie spája mestskú a vidiecku kuchyňu, s dôrazom na sezónnosť, lokálne suroviny a vínnu kultúru.

Pečené mäso s kapustou a knedlou

Malokarpatské červené víno

Medzinárodná kuchyňa Bratislava
Slovenská kuchyňa je viac než len halušky
Čo sa varí v rôznych kútoch Slovenska? Aj keď si mnohí pri slovenskej kuchyni vybavia len bryndzové halušky, realita je omnoho bohatšia. V každom kúte Slovenska nájdeme unikátne recepty, ktoré vznikli z potrieb, zvykov a dostupných surovín konkrétneho regiónu.
Od kyslých polievok z východu, cez sýte múčne jedlá z hôr, až po husacie hody na Záhorí – slovenská kuchyňa je skutočne farebná mozaika tradícií.
TIP na záver:
Skús si raz za čas spraviť „regionálny víkend“ – vyber si jeden kraj a navar si niečo typické pre danú oblasť. Spoznáš tak Slovensko cez vône a chute – a možno objavíš nové obľúbené jedlo.