0 0
Zemiakové placky nebíčko v papuľke RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
3 ks Zemiaky zemiak strednej veľkosti
1 ks Vajce
1 PL Hladká múka alebo podľa potreby
2-3 strúčiky Cesnak podľa chuti
NA DOCHUTENIE PLACIEK
podľa chuti Soľ
1 štipka Mleté čierne korenie
1 štipka Mletá rasca alebo rasca drvená
2 ML Sušený majorán ML/malá lyžička - alebo podľa chuti
NA PEČENIE PLACIEK
podľa potreby Repkový olej

Nutričné informácie

1
Porcia
260
kcal

Zemiakové placky nebíčko v papuľke RECEPT

Tip pre vás. Zemiakové placky, tradičná klasická slovenská dobrota. Základná surovina zemiaky, dostupná v každej domácnosti. Výborne chutia s pohárom acidofilného mlieka, ale aj s kyslou smotanou, fantastické k rôznym mäsovým jedlám či obyčajnou kvasenou kapustou.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE PLACIEK

  • NA PEČENIE PLACIEK

Popis:

Zdieľať

Zemiakové placky nebíčko v papuľke. Recept, ktorý zvládnu aj začiatočníci. Jednoduché, rýchle a chutné placky zo zemiakov. Ak pridáme menšie množstvo oleja na ich pečenie, ušetríme kalórie. Také poctivé chrumkavé potrebujú však oveľa viac tuku. Na pečenie zvolíme repkový olej, bravčovú masť alebo prepustené (ghee) maslo. Tieto tuky majú vysoký stupeň zadymenia.

Zemiaky – na Slovensku tradičné a veľmi obľúbené. Zemiaky obsahujú až 80 % vody, sú bohaté aj na škroby. Vitamíny – A, B1, B2, B6, veľké množstvo vitamínu C. Obsahujú dôležité minerály – horčík, zinok, vápnik, draslík, fosfor, železo, ale aj mnoho vlákniny. Zemiaky chránia pokožku, znižujú krvný tlak, výborné proti nespavosti, posilňujú srdce a oči.

Hľadáte recepty na prílohy zo zemiakov?

Recept na zemiakové placky bez múky a vajec – veľmi žiadaný. Niečo zdravé a FIT? Zemiakovo mrkvové pyré – fantastické k mnohým mäsitým i bezmäsitým jedlám. U nás nájdete aj recept ako pripraviť najlepšiu zemiakovú kašu , ktorá sa teší veľkej obľube. A taká stará dobrá klasika – slovenský zemiakový šalát bez majonézy  či tradičný zemiakový šalát s majonézou. Dobrú chuť želáme.

Dobrá rada. Aby nám nastrúhané zemiaky nestmavli, k zemiakom prilejeme trochu horúceho mlieka. Ak mlieko nemáme, namiesto mlieka pridáme horúcu vodu s kvapkami citrónovej šťavy. Na prípravu zemiakových placiek – najvhodnejšie zemiaky staré, nie nové. Zemiaky z novej úrody obsahujú veľa vody, cesto tak potrebuje viac múky. Prebytočnú vodu zo zemiakov vždy zlejeme.

množstvo ingrediencií v recepte = 2 porcie zemiakových placiek

Kroky

1
Hotové

Zemiaky ošúpeme, dobre umyjeme a osušíme. Spolu s cesnakom ich nastrúhame na strúhadle alebo použijeme kuchynský robot. Zemiaky môžeme nastrúhať aj na tenké rezančeky, pripravíme si zemiakové placky so štruktúrou.

2
Hotové

Ak máme zemiaky vodnaté, prebytočnú vodu zlejeme. K nastrúhaným zemiakom pridáme soľ, mleté čierne korenie, rascu (mletú alebo drvenú), pre skvelú chuť aj sušený majorán. Cesto spolu vymiešame, pridáme trochu múky na zahustenie.

3
Hotové

Malo by nám vzniknúť polotuhé cesto. Na pečenie zemiakových placiek zvolíme olej repkový, bravčovú masť alebo maslo ghee. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme malé množstvo tuku. Zemiakové placky pečieme vždy na rozpálenom tuku.

4
Hotové

Tradičné placky môžeme piecť na celú panvicu, nám však chutia polovičné placky, ktoré sa pri pečení jednoducho otáčajú. Môžeme upiecť aj malé placky ako lievance. Na horúci olej pridávame potrebné množstvo zemiakového cesta.

5
Hotové

Zemiakové cesto rozotrieme lyžicou do tenkej placky. Tak placky pečieme z oboch strán dozlatista. Tuk zvolíme podľa potreby. Ak by boli zemiakové placky mastné, po upečení ich ukladáme na papierový obrúsok, odstránime prebytočný tuk.

6
Hotové

Keď nám chýba niečo mäsité, do cesta na zemiakové placky môžeme pridať na malé kocky nakrájanú šunku, alebo údené mäso či klobásu. Zemiakové placky, to je stará dobrá klasika, jedlo našich babičiek, chutný pokrm nášho detstva.

Martina

Čerešňový džem
predchádzajúci
Čerešňový džem – najlepší babičkin RECEPT
Čerešňový džem
predchádzajúci
Čerešňový džem – najlepší babičkin RECEPT

Pridajte svoj komentár