Ingrediencie:
-
SUCHÉ INGREDIENCIE
- 2 hrnčeky Polohrubá múkamôže byť aj špaldová, pridáme jej však menej
- 1 hrnček Kryštálový cukormôžeme zvoliť aj trstinový cukor
- 1 ks Prášok do pečiva12 g
- 1 ks Vanilkový cukor8 g
-
MOKRÉ INGREDIENCIE
- 1 hrnček Mliekomlieko vlažné
- 3 ks Vajce
- 0.5 hrnčeka Olejslnečnicový, repkový, môžeme pridať aj olej kokosový
-
NA DOCHUTENIE
- 4 hrste Čučoriedky4 plné hrste čučoriedok
Popis:
Čučoriedkové muffiny hrnčekové – vláčne a veľmi chutné. Dokonalé muffiny s čučoriedkami hotové za pár minút. Prípravu zvládnu aj začiatočníci. Sladká zdravšia dobrota pre celú rodinu.
Muffiny – vynikajúce na oslavy, párty, výlety, desiatu či olovrant do školy. Muffinky pečieme v košíčkoch. Po upečení ich nemusíme krájať, skvelé ihneď na maškrtenie. Vyskúšajte aj naše obľúbené perníkové muffiny či fantastické muffiny s čokoládou .
Na prípravu muffín môžeme zvoliť aj múku špaldovú. Múka špaldová – zdravšia a výživnejšia, ale aj hutnejšia. Vždy z nej uberieme, aby neboli koláčiky príliš tuhé. Pri príprave odoberieme 1-2 vrchovaté polievkové lyžice z uvedeného množstva. Ak máme originál plech na muffiny, otvory vystelieme papierovými košíčkami, naplníme cestom. Muffiny upečieme. Po upečení koláčiky vyberieme, plech necháme chvíľu vychladnúť. Tak postup opakujeme. Poukladáme košíčky, navrstvíme cesto, a upečieme druhú dávku fajnových domácich muffín.
Čučoriedky – jedno z najzdravších ovocí na svete. Obsahujú vitamíny A, E, C a vitamíny skupiny B. Bohaté na minerály – vápnik, zinok, železo, kremík, mangán, jód, fosfor, meď a horčík. Okrem toho majú vysoký obsah vlákniny, kyseliny listovej a betakaroténu. Čučoriedky odvodňujú, zbavujú telo toxických látok, upokojujú nervy, tlmia bolesti, pomáhajú pri menštruačných bolestiach. V chutných sladkých koláčikoch sa úžasne vynímajú, dodajú potrebné živiny.
Dobrá rada. Na čučoriedkové muffiny môžeme pridať čučoriedky čerstvé, ale aj mrazené. Pri mrazenom ovocí pečieme muffiny o cca 3-5 minút dlhšie, aby sa muffiny dobre prepiekli. Najlepší je spodný a dolný ohrev, aby pekne narástli. Kto má rád čokoládu, môže pridať do ceta aj kúsky obľúbenej pochúťky.
1 hrnček = 300 ml
Kroky
1 Hotové |
V jednej miske si zmiešame spolu suché ingrediencie (múku, kryštálový a vanilkový cukor, prášok do pečiva), v druhej miske dobre vymiešame zasa ingrediencie mokré (vlažné mlieko, vajcia, olej). Tak zmiešame spolu suché i mokré ingrediencie do vláčneho voňavého muffinkového cesta, postačí aj varecha. |
2 Hotové |
Plech na muffiny vystelieme papierovými košíčkami. Ja som zvolila plech s 12 otvormi. Košíčky plníme cestom nie úplne do vrchu, trošku pod okraj košíčka. Tak do košíčkov s cestom ukladáme čučoriedky čerstvé, ktoré sme si vopred umyli a osušili. Zvoliť môžeme aj čučoriedky mrazené. Muffiny si upečieme. |
3 Hotové |
Čučoriedkové muffiny pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 st. C 15 minút - podľa potreby. Pri mrazených čučoriedkach trvá pečenie trošku dlhšie, cca 20 minút. Ak máme iba jeden plech, muffiny po upečení vyberieme, plech necháme vychladnúť, postup opakujeme. Z celej dávky upečieme 24 kusov. |