Ingrediencie:
- 500 kvetov Púpavačím viac kvetov, tým lepšie
- 1,5 l Vodanajepšie prevarená
- 1,5 kg Kryštálový cukoralebo cukor trstinový
- 2 ks Citrónnajlepšie v BIO kvalite, alebo citrón bez šupky
Popis:
Púpavový med. Recept na tradičný zdravý med z púpavy. Lacný a domáci, obľúbený recept našich babičiek. Dnes mám pre vás podrobný fotorecept ako pripraviť púpavový med.
Púpava je liečivá rastlina, ktorá sa dá využiť úplne celá – koreň, listy, aj kvety. Obsahuje vitamín A, C, vitamíny skupiny B, minerály – draslík, vápnik, železo, sodík. Púpava podporuje trávenie, krvotvorbu, je účinná pri chorobách dýchacích ciest a chrípky, pôsobí preventívne proti rakovine, liečbe srdcovocievnych ochorení, cukrovky. Zázračná púpava má močopudné, antiseptické a detoxikačné účinky, fantasticky prospieva aj našej imunite. Med z púpavy je skvelou voľbou.
Dobrá rada. Púpavový med je vynikajúci na chlebík s maslom, osladenie čaju, do zdravých raňajkových kaší, koláčov, dezertov a jedál, všade tam, kde používame klasický med. Konzumujeme ho aj preventívne po malých lyžičkách.
4 porcie = 4x 400 ml pohár
Kroky
1 Hotové |
Na prípravu tradičného medu potrebujeme veľké množstvo kvetov púpavy. Kvety zbierame na odľahlých miestach, aby boli čisté, nemuseli sme ich umývať. Najlepšie 2 dni po daždi, za slnečného počasia medzi 12-14 hod. Vtedy sú kvety najviac rozkvitnuté. Kvety zbierame do prúteného košíka, aby sa nezaparili. Kvety púpavy necháme v tieni postáť aspoň 30 minút, aby chrobáčiky povyliezali. |
2 Hotové |
Vodu - 1,5 litra si prevaríme, necháme vychladnúť. Do hrnca pridáme ochladenú vodu, kvety púpavy a plátky citrónov. Spolu privedieme do varu, prikryjeme a necháme macerovať. Keď voda s púpavou vychladne, odložíme ju na tmavé chladné miesto lúhovať 24 hodín. Takto sa uvoľnia z púpavy zdraviu prospešné látky, ktoré potrebujeme na prípravu zdravého púpavového medu. |
3 Hotové |
Po 24 hodinách scedíme púpavu cez gázu alebo čistú bavlnenú utierku. Dôkladne vytlačíme každú kvapôčku, aby sme vyťažili úplne všetko. Je to veľmi dôležité, pretože je tam veľa peľu, ktorý potrebujeme, aby nám púpavový med zhustol. Vo výluhu z púpavy je mnoho cenných látok, ktoré potrebujeme na prípravu medu. Šťava z púpavy je nádherne voňavá, má veľmi peknú farbu. |
4 Hotové |
K púpavovej šťave (výluhu z púpavy) pridáme cukor (kryštálový či trstinový), za stáleho miešania necháme rozpustiť. Tak povaríme na vyššom stupni približne 15 minút, potom teplotu znížime a púpavový med varíme na strednom stupni 90 minút do zhustnutia. Skontrolovať ho môžeme tak, že si trošku medu nalejeme na malý tanierik, dáme na pár minút do chladničky, ochutnáme lyžičkou. |
5 Hotové |
Horúci púpavový med nalievame do čistých pohárov s uzáverom - 0,5 cm pod povrch pohára. Hrdlo očistíme, poháre utrieme, dobre uzavrieme viečkom. Otočíme dnom hore, a takto necháme vychladnúť. Potom poháre s púpavovým medom uložíme na tmavé miesto. Tento úžasný domáci medík z púpavy vydrží až do budúcej sezóny. Používame ho všade tam, kde klasický med. |