Ingrediencie:
-
NA PIŠKÓTOVÉ CESTO
- 5 ks Vajceväčšie kusy, alebo 6 ks vajec menších
- 1 štipka Soľna šľahanie snehu z bielkov
- 250 g Práškový cukor
- 1.5 dl Olejslnečnicový či repkový
- 1.5 dl Vodahorúca voda
- 250 g Hladká múkamôže byť aj múka špaldová, pridáme jej však trošku menej, lebo je hutnejšia
- 1 ks Prášok do pečiva12 g
-
NA NÁPLŇ
- 1 pohár Džem
- 6 ks Banán
- 400 ml Šľahačková smotanapodľa balenia, môže byť aj 500 ml
-
NA DOZDOBENIE
- Grankopodľa chuti
- Čokoládanastúhaná čokoláda podľa chuti
Popis:
Jednoduchý piškótový koláč. Najlepší babičkin recept na koláčik, ktorý zmizne zo stola veľmi rýchlo. Sladká dobrota pre celú rodinu.
Rýchle piškótové koláče – obľúbené a žiadané. Viete ako správne pripraviť nadýchaný piškótový koláč? Tu je recept na skvelý chutný koláč s banánmi a šľahačkou.
Keď milujete rýchle hrnčekové koláče, vyskúšajte recept na božský koláč s tvarohom a ovocím. Výborné sú Míša rezy , ale aj obyčajný klasický obrátený jablkový koláč .
Dobrá rada. Ak by bol pre vás koláčik veľký, postačí znížiť dávku ingrediencií Samozrejeme, na pečenie zvolíme menší plech. Šľahačku pridáme živočíšnu, alebo aj rastlinnú. Keď máme radi sladšie, šľahačku dochutíme cukrom. Lahodnejšia šľahačka? Polovicu šľahačky zameníme za hustý biely jogurt, ktorý primiešame k hotovej šľahačke až na úplný koniec. Pri bezlepkovej verzii vyberieme vhodnú osvedčenú múku bez lepku.
Kroky
1 Hotové |
Najprv oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do hustej (tuhej) peny. V druhej väčšej miske si vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do žĺtkovej peny. Potom postupne, po menších častiach zašľaháme horúcu vodu. Tak pomaly zašľaháme aj olej. Hladkú múku zmiešame spolu s práškom do pečiva. Môžeme ju preosiať, bude prevzdušnená. |
2 Hotové |
Do cesta prišľaháme, ale už len na nízkych otáčkach pripravenú múku s práškom do pečiva. Nakoniec už len stierkou alebo varechou primiešame hustý sneh z bielkov. Ak si najprv vyšľaháme bielky, metličky už nemusíme umývať a pokojne môžeme vyšľahať žĺtky s cukrom. Nezabúdame, na šľahanie bielkov musíme mať vždy čisté metličky - hák. |
3 Hotové |
Plech na pečenie veľkosti cca 30x40 cm vystelieme papierom na pečenie. Rozvrstvíme piškótové cesto po celej ploche, ktoré pečieme pri teplote 175 st. približne 20-25 minút, bude mať jemný zlatistý nádych. Necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme dotuha. Môžeme ju osladiť, keď máme radi sladšie. Na cesto natrieme džem, ukladáme banány. |
4 Hotové |
Džem môžeme zvoliť jahodový, marhuľový, čučoriedkový - ten som zvolila aj ja. Banány (potrebujeme cca 6 ks) krájame na tenké plátky. Na ovocie rozvrstvíme vyšľahanú šľahačku po celom koláči. Piškótový koláč s banánmi a šľahačkou posypeme Grankom, môžeme aj nastrúhanou čokoládou - tmavou, mliečnou, bielou. Deti milujú aj cukrové perličky. |
5 Hotové |
Piškótový koláč necháme dobre zachladiť, fajnovo prejdú chute. Tento najlepší koláčik nám pravidelne v nedeľu piekla naša mamka. Domáci jahodový džem mu dodal úžasnú chuť. Banány sme niekedy aj vynechali. Úplne jednoduchý piškótový koláč s domácim obľúbeným džemom a šľahačkou je úžasnou rýchlou pochúťkou pre milovníkov sladkého. |