Ingrediencie:
- 2 hrste Sušené hubyalebo huby čerstvé 3 hrste
- 2 PL Masloalebo olej
- 1 ks Cibuľacibuľa strednej veľkosti
- 4 ks Zemiakyzemiaky strednej veľkosti
-
NA DOCHUTENIE KULAJDY
- podľa chuti Soľ
- 4 guličky Celé čierne korenie
- 2 guličky Nové korenie
- 0.5 ML Celá rasca
- 2 ks Bobkový list
-
NA SMOTANOVÚ ZÁLIEVKU
- 250 ml Šľahačková smotanapodľa balenia
- 1 PL Hladká múkaalebo podľa potreby
-
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE KULAJDY
- podľa chuti Kôporalebo kôpor mrazený či sušený
- podľa chuti Kryštálový cukor
- podľa chuti Ocotalebo citrónová šťava
-
VLOŽKA DO POLIEVKY
- 4 ks Vajceuvarené natvrdo, stratené vajce
Popis:
Kulajda polievka – najlepší jednoduchý recept. Tradičná biela sladkokyslá polievka výraznej chuti po hubách a kôpri. Staročeská kulajda – populárna hlavne v zimnom období, pretože zasýti a zahreje. Obľúbená nielen v Čechách, ale i na Slovensku.
Huby môžeme pridať čerstvé, ale aj sušené či mrazené. Kôpor – najlepší čerstvý pre svoju chuť i arómu. Ak čerstvý kôpor nemáme, pridáme kôpor mrazený alebo sušený. Pri intolerancii na lepok zvolíme múku bez lepku. Keď nemôžeme laktózu, vyberieme vhodnú smotanu bez laktózy. Vedeli ste? Kôpor čistí krv, okrem toho obsahuje vitamíny C, F, B i karotén. Z minerálov majú zastúpenie železo, fosfor, vápnik, draslík. Pôsobí antibakteriálne, napomáha správnemu fungovaniu tráviaceho traktu a pohybu čriev.
Kulajda polievka. Chutná a výživná polievka – grunt zdravého stravovania. Zahreje i zasýti, poteší mnohé chuťové poháriky. Hľadáte recepty na vynikajúce polievky, ktoré patria medzi naše najžiadanejšie? Vyskúšajte poctivý domáci morčací vývar či výborný hovädzí vývar so zeleninou Super zdravý zeleninový vývar s minimum kalórií , ale aj fantastická hlivová polievka so zeleninou – skvelá voľba. Overené recepty pre celú rodinu.
Dobrá rada. Ak nemáme kôpor čerstvý, pridáme kôpor mrazený či sušený. Samozrejme, kulajda chutí najlepšie s kôprom čerstvým. Najdôležitejšie je doladenie tej správnej sladkokyslej chuti pridaním cukru a octu.
množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie
Kroky
1 Hotové |
Ak máme huby čerstvé, je potrebné ich očistiť a nakrájať ne menšie plátky. Keď zvolíme huby sušené, namočíme ich do vlažnej vody aspoň na 10 minút, aby zmäkli. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Do hrnca pridáme maslo, necháme roztopiť. Vložíme nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita. Keď je voňavá, pridáme huby. Pri voľbe sušených húb, huby dôkladne vytlačíme od vody, až tak ich pridáme k cibuli. |
2 Hotové |
Huby restujeme na strednom stupni za stáleho miešania približne 5 minút, aby uvoľnili vynikajúcu arómu. Potom huby zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Vývar dodá polievke ešte lepšiu chuť. Pridáme toľko tekutiny, aby boli huby ponorené. Huby tak povaríme 15 minút. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na menšie kocky. Do polievky k hubám vložíme zemiaky, pridáme aj soľ, bobkový list, rascu, nové a čierne korenie. |
3 Hotové |
Do kulajdy prilejeme ďalšiu horúcu vodu alebo vývar, aby boli aj zemiaky ponorené. Polievku varíme 15 minút. Na zahustenie kulajdy si pripravíme smotanovú zálievku. Do skleneného pohára s viečkom prilejeme smotanu, prisypeme hladkú múku. Pohár uzavrieme viečkom. Smotanovú zálievku dôkladne pretrepeme, aby neboli hrudky. Ak je zálievka hladká, pridáme ju do polievky. Ak by sme predsa mali hrudky, zálievku precedíme. |
4 Hotové |
Všetko spolu povaríme ešte približne 5 minút. Teraz je najdôležitejšia časť varenia tejto tradičnej polievky. Ak je kulajda príliš hustá, pridáme ďalšiu horúcu vodu či vývar. Sladkokyslú chuť získame pridaním cukru a octu. Namiesto octu môžeme zvoliť citrónovú šťavu. Ak je potrebné, kulajdu ešte dosolíme. Nakoniec pridáme čerstvý kôpor, ktorý nakrájame nadrobno, polievku odstavíme. Chuť polievky je nezameniteľná. |
5 Hotové |
Domácu tradičnú kulajdu podávame s vajcom uvareným na tvrdo alebo aj na mäkko. Môžeme zvoliť aj vajce stratené, ktoré sa v tejto polievke nádherne vyníma. Polievka chutí úžasne s kváskovym chlebom, alebo aj tradičným bielym chlebom. Kto má rád pečivo, je to taktiež výborná voľba. Táto polievka je výdatná, zasýti na dlhý čas. Zahreje hlavne v zimnom období. Jej príprava je jednoduchá a rýchla, kulajdu sa oplatí skúsiť. |