0 0
Kulajda polievka – najlepší jednoduchý RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
2 hrste Sušené huby alebo huby čerstvé 3 hrste
2 PL Maslo alebo olej
1 ks Cibuľa cibuľa strednej veľkosti
4 ks Zemiaky zemiaky strednej veľkosti
NA DOCHUTENIE KULAJDY
podľa chuti Soľ
4 guličky Celé čierne korenie
2 guličky Nové korenie
0.5 ML Celá rasca
2 ks Bobkový list
NA SMOTANOVÚ ZÁLIEVKU
250 ml Šľahačková smotana podľa balenia
1 PL Hladká múka alebo podľa potreby
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE KULAJDY
podľa chuti Kôpor alebo kôpor mrazený či sušený
podľa chuti Kryštálový cukor
podľa chuti Ocot alebo citrónová šťava
VLOŽKA DO POLIEVKY
4 ks Vajce uvarené natvrdo, stratené vajce

Nutričné informácie

1
Porcia
270
kcal

Kulajda polievka – najlepší jednoduchý RECEPT

Tip pre Vás. Kulajda - skvelá tradičná česká biela polievka, ktorá sa pripravuje z húb, zemiakov, cibule a smotany, ochutená korením i čerstvým kôprom. Má špecifickú sladkokyslú chuť. Polievka sa podáva s uvareným vajcom na tvrdo či strateným vajcom.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE KULAJDY

  • NA SMOTANOVÚ ZÁLIEVKU

  • NA KONEČNÉ DOCHUTENIE KULAJDY

  • VLOŽKA DO POLIEVKY

Popis:

Zdieľať

Kulajda polievka – najlepší jednoduchý recept. Tradičná biela sladkokyslá polievka výraznej chuti po hubách a kôpri. Staročeská kulajda – populárna hlavne v zimnom období, pretože zasýti a zahreje. Obľúbená nielen v Čechách, ale i na Slovensku.

Huby môžeme pridať čerstvé, ale aj sušené či mrazené. Kôpor – najlepší čerstvý pre svoju chuť i arómu. Ak čerstvý kôpor nemáme, pridáme kôpor mrazený alebo sušený. Pri intolerancii na lepok zvolíme múku bez lepku. Keď nemôžeme laktózu, vyberieme vhodnú smotanu bez laktózy. Vedeli ste? Kôpor čistí krv, okrem toho obsahuje vitamíny C, F, B i karotén. Z minerálov majú zastúpenie železo, fosfor, vápnik, draslík. Pôsobí antibakteriálne, napomáha správnemu fungovaniu tráviaceho traktu a pohybu čriev.

Kulajda polievka. Chutná a výživná polievka – grunt zdravého stravovania. Zahreje i zasýti, poteší mnohé chuťové poháriky. Hľadáte recepty na vynikajúce polievky, ktoré patria medzi naše najžiadanejšie? Vyskúšajte poctivý domáci morčací vývar či výborný hovädzí vývar so zeleninou Super  zdravý zeleninový vývar s minimum kalórií , ale aj fantastická hlivová polievka so zeleninou – skvelá voľba. Overené recepty pre celú rodinu.

Dobrá rada. Ak nemáme kôpor čerstvý, pridáme kôpor mrazený či sušený. Samozrejme, kulajda chutí najlepšie s kôprom čerstvým. Najdôležitejšie je doladenie tej správnej sladkokyslej chuti pridaním cukru a octu.

množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie

Kroky

1
Hotové

Ak máme huby čerstvé, je potrebné ich očistiť a nakrájať ne menšie plátky. Keď zvolíme huby sušené, namočíme ich do vlažnej vody aspoň na 10 minút, aby zmäkli. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Do hrnca pridáme maslo, necháme roztopiť. Vložíme nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita. Keď je voňavá, pridáme huby. Pri voľbe sušených húb, huby dôkladne vytlačíme od vody, až tak ich pridáme k cibuli.

2
Hotové

Huby restujeme na strednom stupni za stáleho miešania približne 5 minút, aby uvoľnili vynikajúcu arómu. Potom huby zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Vývar dodá polievke ešte lepšiu chuť. Pridáme toľko tekutiny, aby boli huby ponorené. Huby tak povaríme 15 minút. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na menšie kocky. Do polievky k hubám vložíme zemiaky, pridáme aj soľ, bobkový list, rascu, nové a čierne korenie.

3
Hotové

Do kulajdy prilejeme ďalšiu horúcu vodu alebo vývar, aby boli aj zemiaky ponorené. Polievku varíme 15 minút. Na zahustenie kulajdy si pripravíme smotanovú zálievku. Do skleneného pohára s viečkom prilejeme smotanu, prisypeme hladkú múku. Pohár uzavrieme viečkom. Smotanovú zálievku dôkladne pretrepeme, aby neboli hrudky. Ak je zálievka hladká, pridáme ju do polievky. Ak by sme predsa mali hrudky, zálievku precedíme.

4
Hotové

Všetko spolu povaríme ešte približne 5 minút. Teraz je najdôležitejšia časť varenia tejto tradičnej polievky. Ak je kulajda príliš hustá, pridáme ďalšiu horúcu vodu či vývar. Sladkokyslú chuť získame pridaním cukru a octu. Namiesto octu môžeme zvoliť citrónovú šťavu. Ak je potrebné, kulajdu ešte dosolíme. Nakoniec pridáme čerstvý kôpor, ktorý nakrájame nadrobno, polievku odstavíme. Chuť polievky je nezameniteľná.

5
Hotové

Domácu tradičnú kulajdu podávame s vajcom uvareným na tvrdo alebo aj na mäkko. Môžeme zvoliť aj vajce stratené, ktoré sa v tejto polievke nádherne vyníma. Polievka chutí úžasne s kváskovym chlebom, alebo aj tradičným bielym chlebom. Kto má rád pečivo, je to taktiež výborná voľba. Táto polievka je výdatná, zasýti na dlhý čas. Zahreje hlavne v zimnom období. Jej príprava je jednoduchá a rýchla, kulajdu sa oplatí skúsiť.

Martina

Čučoriedkový džem
predchádzajúci
Čučoriedkový džem – rýchly RECEPT
Babičkine palacinky
ďalšií
Babičkine palacinky TOP recept
Čučoriedkový džem
predchádzajúci
Čučoriedkový džem – rýchly RECEPT
Babičkine palacinky
ďalšií
Babičkine palacinky TOP recept

Pridajte svoj komentár