0 0
Hrachová polievka s klobásou, JEDNODUCHÝ recept

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
2 hrste Žltý hrach 2 plné hrste, suchý žltý hrach
2 PL Olej PL/polievková lyžica
1 ks Cibuľa stredná veľkosť
2 strúčiky Cesnak alebo podľa chuti
1 ks Klobása 1 nožička, podľa chuti
NA DOCHUTENIE
1 PL Mletá červená paprika 1-2 PL/polievková lyžica
1 ks Bobkový list
0.5 ML Mletá rasca ML/malá lyžička
0.5 ML Kurkuma ML/malá lyžička, výborná na kĺby a zápaly
Mleté čierne korenie podľa chuti, môžeme aj vynechať
Soľ podľa chuti
NA DOZDOBENIE
Bylinky petržlenová vňať, pažítka alebo jarná cibuľka

Nutričné informácie

1
Porcia
230
kcal

Hrachová polievka s klobásou, JEDNODUCHÝ recept

Tip pre vás. Keď vám zvýšila údená šunka, môžete ju tiež pridať, stačí ju prehriať. Bylinky - pažítka, jarná cibuľka, petržlenová vňať dodajú polievke farebnosť a vitamín C.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
  • Večierky a akcie
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE

  • NA DOZDOBENIE

Popis:

Zdieľať

Hrachová polievka s klobásou – polievka zo žltého poleného hrachu s klobásou chutí úžasne. Klasický tradičný recept, ktorý sa oplatí vyskúšať. Polievka je krémová, bez múky – lepku, príprava jednoduchá, aj pre začiatočníkov.

Žltý polený hrach. Chutný, bez cholesterolu, plný bielkovín. Podporuje trávenie, posilňuje imunitu, uvoľňuje napätie, detoxikuje, znižuje krvný tlak. Obsahuje draslík, vápnik, fosfor, horčík, vitamíny A, C, E, K a vitamíny skupiny B. A čo dodať na záver? Hrach je lacný, bežne dostupný a trvanlivý.

Máme zvyšnú klobásu z vianočných či veľkonočných sviatkov. Ako ju využiť? Tu je tip na recept hrachová polievka s klobásou, no a takže trošku klobásky či údenej šunky na chuť predsa nezaškodí. Ak pridáme ešte aj bylinky – petržlenovú vňať, pažítku alebo jarnú cibuľku, doplníme dôležitý vitamín C. Keď obľubujeme pálivé, k restovaniu cibule primiešame pálivú papriku.

Dobrá rada. Ešte výdatnejšia polievka? Do hrachovej polievky, k polomäkkému hrachu, ktorý môžeme rozmixovať, pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Keď preverujeme delenú stravu, zemiaky vynecháme.

Kroky

1
Hotové

Suchý polený hrach namočíme do vody na pár hodín, najlepšie cez noc. Takto zbavíme žltý hrach plynatosti, bude ľahšie stráviteľný, skôr sa aj uvarí. Hrach napučí, zväčší svoj objem. Po namočení hrach zlejeme od vody.

2
Hotové

Hrach nemusíme nechať napučať, stačí ho iba premyť. Je však vhodnejšie hrach namočiť. Hrach dáme do hrnca, zalejeme čerstvou vodou, približne 1,4 litra. Pridáme bobkový list, rascu, mleté čierne korenie, kurkumu.

3
Hotové

Polievku solíme až nakoniec. Hrachovú polievku varíme na miernom stupni do mäkka. Dávame pozor, aby nám hrach nevykypel. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme olej a nadrobno nakrájanú cibuľu, orestujeme do sklovita.

4
Hotové

K orestovanej cibuli pridáme roztlačený cesnak, chvíľu restujeme, stačí, ak cesnak zavonia. Stiahneme zo sporáka, primiešame mletú červenú papriku, vlejeme do polievky. Bobkový list vyberieme, polievku rozmixujeme dohladka.

5
Hotové

Keď je polievka hustá, zriedime ju horúcou vodou. Vložíme zvyšnú klobásu nakrájanú na kolieska, ktorú stačí iba prehriať. Polievku dochutíme. Ak máme klobásu nevarenú, varíme ju dlhšie. Hotovú hrachovú polievku zdobíme bylinkami.

Martina

Víno z medvedieho cesnaku
predchádzajúci
Víno z medvedieho cesnaku, RECEPT na liečivé víno
Kôprová omáčka
ďalšií
Kôprová omáčka, NAJLEPŠÍ recept na kôprovku
Víno z medvedieho cesnaku
predchádzajúci
Víno z medvedieho cesnaku, RECEPT na liečivé víno
Kôprová omáčka
ďalšií
Kôprová omáčka, NAJLEPŠÍ recept na kôprovku

Pridajte svoj komentár