10 kuchynských trikov, ktoré ti zmenia varenie

10 kuchynských trikov. Varenie nie je len o receptoch – je to aj o malých trikoch, ktoré ti ušetria čas, zachránia pokazené jedlo a dodajú tvojim receptom úplne nový rozmer. Pozri si mojich 10 overených tipov, ktoré používajú aj skúsení domáci kuchári.
1. Cesnak ošúpeš za pár sekúnd
Vlož celé strúčiky do pohára, zavri viečko a poriadne pretrep. Šupky sa samy oddelia – bez lepenia na prsty alebo nožík. Skvelý typ a popritom jednoduchý. A môžete tento trik použiť pri mojom recepte na Avokadovú nátierku s cesnakom

2. Presolené? Zachráň to zemiakom! Aj toto je jednen z 10 kuchynských trikov
Aj tebe sa to už stalo? Prehnal/a si to so soľou? Vhoď do hrnca s polievkou ošúpaný surový zemiak. Zemiak natiahne do seba prebytočnú soľ. Potom ho vyber.

3. Dokonalá kôrka na mäse
Pred pečením mäso osušte papierovou utierkou. Suchý povrch = chrumkavá kôrka. Jednoduché ale účinné. Po pečení je mäsko ideálne chrumkavé do zlatista.

4. Nadýchané bielka bez stresu
Bielky šľahaj až po tom, čo úplne dosiahnu izbovú teplotu – budú pevnejšie a nadýchané. A pozor, ani kvapka žĺtka v nich nesmie byť! Šľahanie bielkov v mise s metličkou je najefektívnejší spôsob, ako dosiahnuť pekný a tuhý sneh z bielkov. Ak chcete šľahať ručne, šľahajte bez prestávky, aby sneh vyzeral hustý a pekný. Ak používate elektrický šľahač, len postupne zvyšujte rýchlosť.

5. Cesto nechaj oddýchnuť
Najmä pri palacinkách či bublanine – cesto nechaj postáť 10–15 minút. Lepok sa uvoľní a výsledok bude jemnejší a nadýchanejší. Nechajte sa inšpirovať receptom na úžasné hrnčekové palacinky

6. Ako rýchlo vychladnúť horúcu polievku
Existuje jednoduchý spôsob. Postavte tanier ( misku) s polievkou do väčšej nádoby (misky alebo hrnca) so studenou vodou. Ak ste dávali na hodinách fyziky pozor, iste viete, že zákony fyziky tu fungujú dobre a váš nápoj sa takýmto spôsobom ochladí rýchlejšie.

7. Ako zachrániť zvädnutý šalát
Aj Vám sa to už stalo? Kúpili ste krásne hlávky šalátu k obedu ale zvädli vám? Stačí namočiť šalát na 10 minút do ľadovej vody – šalát sa znovu krásne napne.


8. Starší chlieb ako čerstvý
Ako „reinkarnovať“ starší chlebík, ktorý ste kúpili pred pár dňami? Obaľte si ho do vlhkej utierky a zohrejte v mikrovlnke – výsledok Vás prekvapí.

9. Med sa nelepí na lyžicu
Aj Vám vadí keď sa Vám med lepí na lyžicu? Takže skúste toto lyžicu najprv potrite olejom, alebo zohrejte – med sa z nej krásne skĺzne.

10. Upratovanie počas varenia = menší chaos
Aj vy máte pri varení alebo pečení malú explóziu v kuchyni? Keď sa niečo pečie, alebo varí využite čas a poupratujte si – kuchyňa nebude po varení vyzerať ako po explózii.


A čo ty? Máš aj ty nejaký dobrý typ? 10 kuchynských trikov, ktoré ti zmenia varenie ti ponúkam aj ja.
Poznáš aj ty svoj osvedčený trik, ktorý ti v kuchyni zachraňuje deň? Podeľ sa oň v komentári pod týmto článkom – rada ho vyskúšam a zverejním! A ďakujem za typ.