0 0
Zemiakové strapačky s tvarohom – babičkin RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
CESTO NA HALUŠKY
5 ks Zemiaky zemiak strednej veľkosti
200-250 g Polohrubá múka aj viac, podľa potreby
1 ks Vajce
0.5 ML Soľ ML/malá lyžička
ĎALŠIE INGREDIENCIE
400 g Tvaroh tvaroh hrudkovitý
100 g Slanina
50 g Maslo
podľa chuti Soľ na varenie halušiek, na dochutenie halušiek

Nutričné informácie

1
Porcia
380
kcal

Zemiakové strapačky s tvarohom – babičkin RECEPT

Tip pre Vás. Zemiakové strapačky s tvarohom, ktoré sa vždy podaria. Fantastické halušky zo zemiakového cesta s tvarohom a slaninou. Výborné jedlo našich starých mám, ktoré patrí na Slovensku medzi najobľúbenejšie. Skúste náš overený recept.

Vlastnosti:
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • CESTO NA HALUŠKY

  • ĎALŠIE INGREDIENCIE

Popis:

Zdieľať

Zemiakové strapačky s tvarohom – babičkin recept. Tradičné halušky zo zemiakov s tvarohom, opraženým maslom a chrumkavou slaninou. Slaninu môžeme aj vynechať. Halušky s tvarohom výborne chutia s kyslou smotanou alebo pohárom kefíru či acidka. Skvelé jedlo, ktoré sa varí v mnohým domácnostiach práve v sobotu. Taká sobotňajšia klasika. Dobrú chuť želáme.

Zemiaky – na Slovensku tradičné a veľmi obľúbené. Zemiaky obsahujú až 80 % vody, sú bohaté aj na škroby. Vitamíny – A, B1, B2, B6, veľké množstvo vitamínu C. Nájdeme v nich dôležité minerály – horčík, zinok, vápnik, draslík, fosfor, železo, ale i mnoho vlákniny. Zemiaky chránia pokožku, znižujú krvný tlak, výborné proti nespavosti, posilňujú srdce a oči.

Tvaroh s vynikajúcimi nutričnými hodnotami, preferovaný práve vďaka benefitom pre naše zdravie. Nie nadarmo ho nazývame bielym pokladom. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A, C, E, E, ďalej kyselinu listovú, riboflavín, tiamín. Minerály – vápnik, horčík, zinok, draslík, selén.

Hľadáte recepty na skvelé domáce halušky? Skúste naše tradičné kuracie pečeňové halušky  i výborné sezónne halušky z hlávkového šalátu . Skvelé tekvicové halušky,  úžasné do polievok, k dusenému mäsku, rôznym lahodným smotanovým, ale aj syrovým omáčkam. Medzi našimi receptami nájdete taktiež recept na jemnučké krupicové knedličky . Zemiakové strapačky s tvarohom tak nech sa páči.

Dobrá rada.

Pri príprave domácich zemiakových halušiek (strapačiek) je dôležitá hustota cesta. Cesto nesmie byť ani riedke, ani veľmi husté, aby boli strapačky jemné a vláčne. Múku pridávame vždy podľa potreby, záleží aký druh zemiakov zvolíme – koľko múky pohltia. Kontrola hustoty cesta. Do vriacej vody vložíme lyžicou zopár malých halušiek, chvíľu povaríme. Keď držia tvar, cesto máme správne pripravené. Ak by sa rozvarili, do cesta vmiešame ešte ďalšiu múku. Pri riedkom ceste sa halušky rozvaria, pri hustom budú halušky zasa tvrdé. Strapačky zavárame vždy do vriacej vody, inak sa môžu tatiež rozvariť. Tvaroh zvolíme hrudkovitý tučný, ten je najlepší.

množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie

Kroky

1
Hotové

Do veľkého hrnca dáme variť vodu, pridáme aj malú lyžicu soli. Zemiaky ošúpeme a umyjeme. Tak ich nastrúhame na strúhadle na ostrých očkách. Pridáme vajce, soľ (0.5 malej lyžice) a polohrubú múku. Polohrubú múku pridáme vždy podľa potreby, záleží to od zemiakov - hustoty cesta.

2
Hotové

Zemiakové haluškové cesto by malo byť vláčne, ani riedke, ani príliš husté. Keď voda zovrie, cez haluškovač vhadzujeme halušky. Priebežne premiešavame, aby sa halušky nezlepili. Keď strapačky vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte ďalších 5 minút. Tak ich scedíme. Halušky neoplachujeme.

3
Hotové

Pripravíme si maslo a slaninu. Maslo vložíme do kvalitného hrnca, necháme opražiť. Bude úžasne voňavé. Dávame pozor, aby sa nám maslo nepripálilo. Zo slaniny odstránime kožu, nakrájame ju na malé kocky. Kúsky slaniny opražíme na nízkom stupni, pokiaľ nebude úžasne chrumkavá.

4
Hotové

Vo väčšej mise premiešame zemiakové halušky s maslom, pridáme hrudkovitý tvaroh, ktorý k haluškám rozdrobíme rukami. Opäť premiešame. Nakoniec pridáme opraženú slaninu a soľ podľa chuti - potreby. Primiešať môžeme aj tuk zo slaniny. Ak slaninu nemusíme, pridáme viac masla.

5
Hotové

Halušky nepreplachujeme, aby sme ich neochladili, lepšie sa spoja aj s tvarohom. Tvaroh vyberieme z chladničky tiež skôr, aby mal izbovú teplotu, nechceme predsa strapačky studené. Halušky s tvarohom a slaninou podávame s kyslou smotanou či kefírom, ozdobené pažítkou či jarnou cibuľkou.

Martina

Tvarohové šišky za 10 minút
predchádzajúci
Tvarohové šišky za 10 minút – TOP recept
Jednohubky chuťovky ako na Silvestra
ďalšií
Jednohubky chuťovky ako na Silvestra – TOP recept
Tvarohové šišky za 10 minút
predchádzajúci
Tvarohové šišky za 10 minút – TOP recept
Jednohubky chuťovky ako na Silvestra
ďalšií
Jednohubky chuťovky ako na Silvestra – TOP recept

Pridajte svoj komentár