Ingrediencie:
-
CESTO NA HALUŠKY
- 5 ks Zemiakyzemiak strednej veľkosti
- 200-250 g Polohrubá múkaaj viac, podľa potreby
- 1 ks Vajce
- 0.5 ML SoľML/malá lyžička
-
ĎALŠIE INGREDIENCIE
- 400 g Tvarohtvaroh hrudkovitý
- 100 g Slanina
- 50 g Maslo
- podľa chuti Soľna varenie halušiek, na dochutenie halušiek
Popis:
Zemiakové strapačky s tvarohom – babičkin recept. Tradičné halušky zo zemiakov s tvarohom, opraženým maslom a chrumkavou slaninou. Slaninu môžeme aj vynechať. Halušky s tvarohom výborne chutia s kyslou smotanou alebo pohárom kefíru či acidka. Skvelé jedlo, ktoré sa varí v mnohým domácnostiach práve v sobotu. Taká sobotňajšia klasika. Dobrú chuť želáme.
Zemiaky – na Slovensku tradičné a veľmi obľúbené. Zemiaky obsahujú až 80 % vody, sú bohaté aj na škroby. Vitamíny – A, B1, B2, B6, veľké množstvo vitamínu C. Nájdeme v nich dôležité minerály – horčík, zinok, vápnik, draslík, fosfor, železo, ale i mnoho vlákniny. Zemiaky chránia pokožku, znižujú krvný tlak, výborné proti nespavosti, posilňujú srdce a oči.
Tvaroh s vynikajúcimi nutričnými hodnotami, preferovaný práve vďaka benefitom pre naše zdravie. Nie nadarmo ho nazývame bielym pokladom. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A, C, E, E, ďalej kyselinu listovú, riboflavín, tiamín. Minerály – vápnik, horčík, zinok, draslík, selén.
Hľadáte recepty na skvelé domáce halušky? Skúste naše tradičné kuracie pečeňové halušky i výborné sezónne halušky z hlávkového šalátu . Skvelé tekvicové halušky, úžasné do polievok, k dusenému mäsku, rôznym lahodným smotanovým, ale aj syrovým omáčkam. Medzi našimi receptami nájdete taktiež recept na jemnučké krupicové knedličky . Zemiakové strapačky s tvarohom tak nech sa páči.
Dobrá rada.
Pri príprave domácich zemiakových halušiek (strapačiek) je dôležitá hustota cesta. Cesto nesmie byť ani riedke, ani veľmi husté, aby boli strapačky jemné a vláčne. Múku pridávame vždy podľa potreby, záleží aký druh zemiakov zvolíme – koľko múky pohltia. Kontrola hustoty cesta. Do vriacej vody vložíme lyžicou zopár malých halušiek, chvíľu povaríme. Keď držia tvar, cesto máme správne pripravené. Ak by sa rozvarili, do cesta vmiešame ešte ďalšiu múku. Pri riedkom ceste sa halušky rozvaria, pri hustom budú halušky zasa tvrdé. Strapačky zavárame vždy do vriacej vody, inak sa môžu tatiež rozvariť. Tvaroh zvolíme hrudkovitý tučný, ten je najlepší.
množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |
|
4 Hotové |
|
5 Hotové |