Ingrediencie:
- 3.3 kg Uhorky nakladačky3.3 kg je asi na 7 x 0.7 L pohárov. Veľkosť uhorky cca 7 cm
-
Nálev
- 2 L Voda
- 1 ks Zeko1 ks je 100 g /alebo Marco polo nakladać. /
- 0.5 L Kvasný liehový ocot
- 150 g Kryštálový cukoralebo trstinový cukor alebo aj viac podľa chuti
-
Dochutenie
- Kôpor
- Mrkva
- Cibuľa
- Cesnak
- Kôpor
- Feferónkypodĺa potreby a chuti
Popis:
Viete ako pripraviť najlepšie chrumkavé sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve? Milujete tie babičkine? Dnes sa chcem s vami podeliť o rodinný recept mojej mamky. Vyskúšajte, určite sa podaria. Majú skvelú chuť, sú úžasne chrumkavé. Zavárané uhorky sú na Slovensku tradičné a veľmi žiadané, prospievajú aj nášmu zdraviu. Kyslé uhorky sú vynikajúce k mnohým hlavným jedlám, dokonalé k údenej slanine, klobáske a škvarkám s chlebíkom. Pochúťka. Júj, veď kto by odolal? Vedeli ste? Uhorky sú plné vitamínov a živín. Majú veľký podiel vody, skoro žiadne kalórie. Z vitamínov majú zastúpenie vitamín A, C a vitamíny skupiny B. Z minerálov je to síra, fosfor, mangán, vápnik, bór a draslík. Zelené uhorky sú vynikajúce aj zvonka – skvelé pre našu pleť a vlasy. Zelená uhorka hydratuje, je vhodná pri mnohých diétach, výborná proti zápche. Podporuje zdravé črevá, srdce, prospieva aj zraku. Uhorka je plná antioxidantov, pôsobí tiež proti rakovine.
Dobré rady iba pre vás:
- Aké sú uhorky najlepšie? Najlepšie sú uhorky domáce, z vlastnej záhradky alebo od lokálnych pestovateľov.
- Nálev. Ak si nálev pripravíme vopred, ušetríme čas pri samotnej príprave zaváraných uhoriek.
- Nálev na kyslé uhorky skladujeme vždy v chlade.
- Nakladáme iba čerstvé uhorky, mäkké, prezreté a nahnité sú nevhodné.
- Ak máme uhorky väčšie (cca 10 cm dlhé), pripravíme si z nich sterilizované šaláty alebo obľúbenú čalamádu.
- Poháre na zaváranie. Poháre na zaváranie musia byť dôkladne čisté, je vhodné ich umyť v umývačke riadu, viečka vysterilizovať (povaríme ich v hrnci od bodu varu cca 15 minút).
- Zaváracie poháre a viečka vždy vyutierame aj do sucha.
- Na zaváranie sú vhodné 7 dl poháre, ale aj menšie, najlepšie so šrobovacím viečkom.
- Ak zvolíme poháre s klasickým viečkom, potrebujeme aj špeciálnu hlavu na uzatváranie zaváracích pohárov.
- Pri samotnej sterilizácii dbáme na dôkladnú hygienu – čisté zaváracie poháre, viečka, ruky, ale aj plochy.
- Ukladanie uhoriek. Uhorky nesmú v pohári plávať, nie je vhodné ich ani veľmi natlačiť.
- Dochutenie kyslých uhoriek. Keď pridáme k uhorkám kolieska mrkvy, ošúpané strúčiky cesnaku, kúsky cibule, menšie feferónky alebo kôpor, uhorky získajú zaujímavú chuť.
- Sterilizované kyslé uhorky skladujeme vždy na tmavom a chladnom mieste, aby si uhorky zachovali peknú zelenú farbu.
- Kedy ich môžeme ochutnávať? Kyslé uhorky konzumujeme aspoň po jednom mesiaci, aby vyzreli, dostali tú správnu kyslastú chuť.
Ako na sterilizované uhorky.
Naplnené poháre uzavrieme dôsledne viečkami, klasické špeciálnou hlavou. Pripravíme si väčší hrniec. Do hrnca poukladáme naplnené poháre rovnakej veľkosti, prilejeme studenú vodu. Voda by mala siahať do 2/3 zaváracích pohárov. Vodu privedieme do varu, varíme ešte cca 3 minúty. Naplnené poháre potom vyberieme a poutierame dosucha. Robíme to opatrne, poháre sú veľmi horúce. Poháre otočíme hore dnom, položíme na pevnú podložku a prikryjeme dekou. Necháme vychladnúť do druhého dňa.
Ak máte napr. 10kg uhoriek stačí si naklikať počet porcii na 21 až do váhy 9.9 /10kg/ a všetky ingrediencie sa Vám zvýšia na potrebný počet.
1 porcia je 0.7 L zaváraninový pohár
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |
|
4 Hotové |
|
5 Hotové |
|
6 Hotové |
|
7 Hotové |