0 0
Overený domáci recept na chrumkavé sterilizované uhorky

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
3.3 kg Uhorky nakladačky 3.3 kg je asi na 7 x 0.7 L pohárov. Veľkosť uhorky cca 7 cm
Nálev
2 L Voda
1 ks Zeko 1 ks je 100 g /alebo Marco polo nakladać. /
0.5 L Kvasný liehový ocot
150 g Kryštálový cukor alebo trstinový cukor alebo aj viac podľa chuti
Dochutenie
Kôpor
Mrkva
Cibuľa
Cesnak
Kôpor
Feferónky podĺa potreby a chuti

Nutričné informácie

1
zavar. pohar
190
kcal

Overený domáci recept na chrumkavé sterilizované uhorky

Ako docieliť chrumkavé kyslé uhorky ?. Keď chceme uhorky zaručene chrumkavé, aby mali aj peknú zelenú farbu, je potrebné ukončiť čo najskôr fázu sterilizácie. Urobíme to tak, že po 3 minútach zavárania sklenené poháre vyberieme a poukladáme ich do ďalšieho hrnca. Postupne prilievame studenú vodu, ale veľmi pomaly, aby poháre nepraskli a neublížili sme si. Uhorky sa schladia, a ukončí sa sterilizácia. Nakoniec zaváracie poháre s uhorkami osušíme a poukladáme hore dnom do druhého dňa.

Vlastnosti:
  • Sezónny recept
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • Nálev

  • Dochutenie

Popis:

Zdieľať

Viete ako pripraviť najlepšie chrumkavé sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve? Milujete tie babičkine? Dnes sa chcem s vami podeliť o rodinný recept mojej mamky. Vyskúšajte, určite sa podaria. Majú skvelú chuť, sú úžasne chrumkavé. Zavárané uhorky sú na Slovensku tradičné a veľmi žiadané, prospievajú aj nášmu zdraviu. Kyslé uhorky sú vynikajúce k mnohým hlavným jedlám, dokonalé k údenej slanine, klobáske a škvarkám s chlebíkom. Pochúťka. Júj, veď kto by odolal? Vedeli ste? Uhorky sú plné vitamínov a živín. Majú veľký podiel vody, skoro žiadne kalórie. Z vitamínov majú zastúpenie vitamín A, C a vitamíny skupiny B. Z minerálov je to síra, fosfor, mangán, vápnik, bór a draslík. Zelené uhorky sú vynikajúce aj zvonka – skvelé pre našu pleť a vlasy. Zelená uhorka hydratuje, je vhodná pri mnohých diétach, výborná proti zápche. Podporuje zdravé črevá, srdce, prospieva aj zraku. Uhorka je plná antioxidantov, pôsobí tiež proti rakovine.

Dobré rady iba pre vás:

  1. Aké sú uhorky najlepšie? Najlepšie sú uhorky domáce, z vlastnej záhradky alebo od lokálnych pestovateľov.
  2. Nálev. Ak si nálev pripravíme vopred, ušetríme čas pri samotnej príprave zaváraných uhoriek.
  3. Nálev na kyslé uhorky skladujeme vždy v chlade.
  4. Nakladáme iba čerstvé uhorky, mäkké, prezreté a nahnité sú nevhodné.
  5. Ak máme uhorky väčšie (cca 10 cm dlhé), pripravíme si z nich sterilizované šaláty alebo obľúbenú čalamádu.
  6. Poháre na zaváranie. Poháre na zaváranie musia byť dôkladne čisté, je vhodné ich umyť v umývačke riadu, viečka vysterilizovať (povaríme ich v hrnci od bodu varu cca 15 minút).
  7. Zaváracie poháre a viečka vždy vyutierame aj do sucha.
  8. Na zaváranie sú vhodné 7 dl poháre, ale aj menšie, najlepšie so šrobovacím viečkom.
  9. Ak zvolíme poháre s klasickým viečkom, potrebujeme aj špeciálnu hlavu na uzatváranie zaváracích pohárov.
  10. Pri samotnej sterilizácii dbáme na dôkladnú hygienu – čisté zaváracie poháre, viečka, ruky, ale aj plochy.
  11. Ukladanie uhoriek. Uhorky nesmú v pohári plávať, nie je vhodné ich ani veľmi natlačiť.
  12. Dochutenie kyslých uhoriek. Keď pridáme k uhorkám kolieska mrkvy, ošúpané strúčiky cesnaku, kúsky cibule, menšie feferónky alebo kôpor, uhorky získajú zaujímavú chuť.
  13. Sterilizované kyslé uhorky skladujeme vždy na tmavom a chladnom mieste, aby si uhorky zachovali peknú zelenú farbu.
  14. Kedy ich môžeme ochutnávať? Kyslé uhorky konzumujeme aspoň po jednom mesiaci, aby vyzreli, dostali tú správnu kyslastú chuť.

Ako na sterilizované uhorky.

Naplnené poháre uzavrieme dôsledne viečkami, klasické špeciálnou hlavou. Pripravíme si väčší hrniec. Do hrnca poukladáme naplnené poháre rovnakej veľkosti, prilejeme studenú vodu. Voda by mala siahať do 2/3 zaváracích pohárov. Vodu privedieme do varu, varíme ešte cca 3 minúty. Naplnené poháre potom vyberieme a poutierame dosucha. Robíme to opatrne, poháre sú veľmi horúce. Poháre otočíme hore dnom, položíme na pevnú podložku a prikryjeme dekou. Necháme vychladnúť do druhého dňa.

Ak máte napr. 10kg uhoriek stačí si naklikať počet porcii na 21 až do váhy 9.9 /10kg/ a všetky ingrediencie sa Vám zvýšia na potrebný počet.

1 porcia je 0.7 L zaváraninový pohár

Kroky

1
Hotové

Na prípravu uhoriek v sladkokyslom náleve sú vhodné uhorky veľkosti cca 5 cm, maximálne však 10 cm. Väčšie uhorky sú vhodnejšie na sterilizované šaláty, čalamádu.

2
Hotové

Zelené uhorky dôkladne umyjeme v dostatočnom množstve vody, aj zopár krát. Môžeme ich jemne očistiť mäkkou kefkou. Z uhoriek odstránime stopky a iné nečistoty.

3
Hotové

Umyté uhorky necháme dobre osušiť. Môžeme ich poukladať na kuchynskú či papierovú utierku. Dávame pozor, aby boli uhorky nepoškodené, nie mäkké či nahnité.

4
Hotové

Pripravíme si nálev. Do odmeranej vody dáme nakladač, ocot a cukor (kryštálový/trstinový). Nálev povaríme 5 minút, potom ho necháme dobre ochladiť, nesmie byť teplý.

5
Hotové

Uhorky ukladáme do pohárov vždy odspodu, najprv väčšie na stojato, tak ukladáme menšie, môžeme aj vodorovne. Pridáme mrkvu, cesnak, kôpor, feferónky - podľa chuti.

6
Hotové

Nakoniec uhorky zalejeme nálevom, ktorý by mal byť 0,5 cm pod okrajom pohára. Hrdlo pohára dobre očistíme, vyutierame. Zavárací pohár dôkladne uzavrieme viečkom.

7
Hotové

Nasleduje konečná fáza, sterilizácia uhoriek. Robíme to v hrnci, trvá to 3 minúty od bodu varu. Netreba zabúdať, že do hrnca dávame vždy rovnaké veľkosti zaváracích pohárov.

Martina

kokosove pusinky
predchádzajúci
Najlepšie kokosové pusinky, recept zo zvyšných bielkov
kuskus salat
ďalšií
Fantastický kuskus šalát so šunkou, zeleninou a jogurtom
kokosove pusinky
predchádzajúci
Najlepšie kokosové pusinky, recept zo zvyšných bielkov
kuskus salat
ďalšií
Fantastický kuskus šalát so šunkou, zeleninou a jogurtom

Pridajte svoj komentár