Ingrediencie:
- 600 g Držkydržky chladené
- 4 PL OlejPL/polievková lyžica alebo bravčová masť
- 1 ks Cibuľaväčšia cibuľa
- 3 ks Zemiakystredná veľkosť
- 4 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti
-
NA DOCHUTENIE DRŽKOVEJ POLIEVKY
- 2 PL Mletá červená paprikaPL/polievková lyžica
- 2 ks Bobkový list
- 1 štipka Drvená rasca
- 1 štipka Mleté čierne korenie
- 1 štipka Kurkuma
- podľa chuti Soľ
- 2 PL Sušený majoránPL/polievková lyžica
- podľa chuti Chilli papričky
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE
- podľa chuti Petržlenová vňať
Popis:
Najlepšia držková polievka so zemiakmi – fantastický recept. Sýta tradičná polievka, nazývaná aj desiatová, keďže ju obľubujú hlavne muži, keď ich čaká náročná fyzická práca. Nakoniec, taká chutná večera s dobrým pivkom tiež nie je na zahodenie. Vyskúšajte recept z našej kuchyne bez múky, vhodný aj pri intolerancii na lepok. Naša držková – ľahšie stráviteľná, polievka pre všetkých.
Vnútornosti. Držkovú polievku ste už ochutnali? Niekedy to bolo síce jedlo chudobných, dnes obľúbená dobrota na motorestoch, salašoch, kolibách, i v slovenských reštauráciách. Klasika našich starých mám.
Vedeli ste? Držky – bomba plná minerálov a vitamínov. Bohaté predovšetkým na vitamín B 12, vitamíny skupiny B, a pre ľudské telo veľmi dôležitý selén, ktorý je vynikajúci proti zápalom a bolesti. Obsah zinku spolu v kombinácii so selénom podporuje správnu funkciu štítnej žľazy. Minerály – potrebný vápnik a fosfor. Majú málo kalórií, tiež skvelá voľba pri stravovaní, keď počítame kalórie. Ani s držkami (vnútornosťami) to nepreháňame práve kvôli cholesterolu. Ako vždy, všetko s mierou.
Hľadáte tradičné klasické slovenské jedlá? Vyskúšajte aj náš najobľúbenejší recept na vynikajúce zemiaky na kyslo , najlepšie babičkine šišky , poctivú domácu huspeninu , fantastický segedínsky guláš bez múky či obľúbené domáce langoše z cesta do chladničky. Čo poviete?
Dobrá rada. Keď držky povaríme vo vode, zbavia sa pachuti. Nezabúdame, sušený majorán a chilli paprička do tradičnej polievky rozhodne patria. Polievka by mala byť jemne pikantná, voňavá po majoráne. Sušený majorán pridávame vždy až na úplný koniec, aby nezhorkol. Ak chceme držkovú polievku predsa zahustiť múkou, urobíme to tak, že do 1 dl vlažnej vody vmiešame 2 PL (polievkové lyžice) hladkej múky. Dôkladne rozmiešame, aby neboli hrudky. Zálievku môžeme pre istotu do polievky aj precediť.
na osobu rátame cca 120-150 g chladených držiek
množstvo ingrediencií v recepte = 4-5 porcií
Kroky
1 Hotové |
Chladené držky sú dostupné bežne v obchodoch. Krájané držky prepláchneme a scedíme. Vo väčšom hrnci, do ktorého sme pridali vodu ich povaríme približne 30 minút, aby sme vyvarili ich špecifickú chuť. Ak máme držky väčšie, tie prekrojíme na menšie kusy. Pripravíme väčšiu cibuľu, ktorú ošúpeme, potom nakrájame nadrobno. |
2 Hotové |
Obvarené držky prepláchneme a scedíme. Väčší hrniec rozohrejeme, pridáme olej (bravčovú masť) a cibuľu, ktorú orestujeme za stáleho miešania do sklovita. Hrniec stiahneme zo sporáka, pridáme mletú červenú papriku, premiešame. Hneď pridáme pripravené scedené držky, aby nám mletá červená paprika nezhorkla. |
3 Hotové |
Držky premiešame s paprikovým základom. Ďalej pridáme bobkové listy, rascu, mleté čierne korenie, kurkumu (výborná na kĺby, pôsobí aj protizápalovo) a soľ podľa chuti. Držky zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Pridáme vodu 10 cm nad okraj držiek. Držky varíme na miernom ohni takmer do mäkka. Niekedy to trvá dlhšie, záleží od držiek. |
4 Hotové |
Počas varenia držiek si pripravíme zemiaky. Zemiaky ošúpeme, dobre umyjeme. Jeden zemiak použijeme na zahustenie držkovej polievky. Nastrúhame ho na strúhadle ako na zemiakové strapačky. Takto uvaríme držkovú polievku vhodnú aj pri bezlepkovej diéte. Na zahustenie polievky môžeme zvoliť aj hladkú múku, ktorú rozmiešame vo vode. |
5 Hotové |
Do polievky pridáme nastrúhaný zemiak. Zvyšné zemiaky krájame na menšie kocky, vložíme do polievky. Pripravíme cesnak, ktorý ošúpeme, roztlačíme rovno do polievky. Pridáme chilli papričku podľa chuti, opatrne. Podľa potreby dolejeme horúcu vodu. Keď sú zemiaky a držky mäkké, polievka je hotová. Nakoniec rozdrobíme sušený majorán, dosolíme. |
6 Hotové |
Tradičnú držkovú polievku so zemiakmi môžeme ešte dochutiť nadrobno nakrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou, doplníme tak aj dôležitý vitamín C. Výživnú polievku z držiek podávame s klasickým bielym rožkom či chlebom. Výborne chutí aj s celozrnným chlebom alebo bagetou. K tomu ešte čapované pivko? Čo poviete? |