0 0
Najlepšia držková polievka so zemiakmi RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
600 g Držky držky chladené
4 PL Olej PL/polievková lyžica alebo bravčová masť
1 ks Cibuľa väčšia cibuľa
3 ks Zemiaky stredná veľkosť
4 strúčiky Cesnak alebo podľa chuti
NA DOCHUTENIE DRŽKOVEJ POLIEVKY
2 PL Mletá červená paprika PL/polievková lyžica
2 ks Bobkový list
1 štipka Drvená rasca
1 štipka Mleté čierne korenie
1 štipka Kurkuma
podľa chuti Soľ
2 PL Sušený majorán PL/polievková lyžica
podľa chuti Chilli papričky
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE
podľa chuti Petržlenová vňať

Nutričné informácie

1
Porcia
240
kcal

Najlepšia držková polievka so zemiakmi RECEPT

Tip pre Vás. Tradičná držková polievka je sýta a výdatná. Má špecifickú chuť, preto ju neobľubuje každý. Niekedy stačí iba ochutnať a zistíte, že je to naozaj výživná delikatesa. Hovädzie držky majú totiž mnoho benefitov pre naše zdravie.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE DRŽKOVEJ POLIEVKY

  • NA ĎALŠIE DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Najlepšia držková polievka so zemiakmi – fantastický recept. Sýta tradičná polievka, nazývaná aj desiatová, keďže ju obľubujú hlavne muži, keď ich čaká náročná fyzická práca. Nakoniec, taká chutná večera s dobrým pivkom tiež nie je na zahodenie. Vyskúšajte recept z našej kuchyne bez múky, vhodný aj pri intolerancii na lepok. Naša držková – ľahšie stráviteľná, polievka pre všetkých.

Vnútornosti. Držkovú polievku  ste už ochutnali? Niekedy to bolo síce jedlo chudobných, dnes obľúbená dobrota na motorestoch, salašoch, kolibách, i v slovenských reštauráciách. Klasika našich starých mám.

Vedeli ste? Držky – bomba plná minerálov a vitamínov. Bohaté predovšetkým na vitamín B 12, vitamíny skupiny B, a pre ľudské telo veľmi dôležitý selén, ktorý je vynikajúci proti zápalom a bolesti. Obsah zinku spolu v kombinácii so selénom podporuje správnu funkciu štítnej žľazy. Minerály – potrebný vápnik a fosfor. Majú málo kalórií, tiež skvelá voľba pri stravovaní, keď počítame kalórie. Ani s držkami (vnútornosťami) to nepreháňame práve kvôli cholesterolu. Ako vždy, všetko s mierou.

Hľadáte tradičné klasické slovenské jedlá? Vyskúšajte aj náš najobľúbenejší recept na vynikajúce zemiaky na kyslo , najlepšie babičkine šišky , poctivú domácu huspeninu , fantastický segedínsky guláš bez múky či obľúbené domáce langoše z cesta do chladničky. Čo poviete?

Dobrá rada. Keď držky povaríme vo vode, zbavia sa pachuti. Nezabúdame, sušený majorán a chilli paprička do tradičnej polievky rozhodne patria. Polievka by mala byť jemne pikantná, voňavá po majoráne. Sušený majorán pridávame vždy až na úplný koniec, aby nezhorkol. Ak chceme držkovú polievku predsa zahustiť múkou, urobíme to tak, že do 1 dl vlažnej vody vmiešame 2 PL (polievkové lyžice) hladkej múky. Dôkladne rozmiešame, aby neboli hrudky. Zálievku môžeme pre istotu do polievky aj precediť.

na osobu rátame cca 120-150 g chladených držiek

množstvo ingrediencií v recepte = 4-5 porcií

Kroky

1
Hotové

Chladené držky sú dostupné bežne v obchodoch. Krájané držky prepláchneme a scedíme. Vo väčšom hrnci, do ktorého sme pridali vodu ich povaríme približne 30 minút, aby sme vyvarili ich špecifickú chuť. Ak máme držky väčšie, tie prekrojíme na menšie kusy. Pripravíme väčšiu cibuľu, ktorú ošúpeme, potom nakrájame nadrobno.

2
Hotové

Obvarené držky prepláchneme a scedíme. Väčší hrniec rozohrejeme, pridáme olej (bravčovú masť) a cibuľu, ktorú orestujeme za stáleho miešania do sklovita. Hrniec stiahneme zo sporáka, pridáme mletú červenú papriku, premiešame. Hneď pridáme pripravené scedené držky, aby nám mletá červená paprika nezhorkla.

3
Hotové

Držky premiešame s paprikovým základom. Ďalej pridáme bobkové listy, rascu, mleté čierne korenie, kurkumu (výborná na kĺby, pôsobí aj protizápalovo) a soľ podľa chuti. Držky zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Pridáme vodu 10 cm nad okraj držiek. Držky varíme na miernom ohni takmer do mäkka. Niekedy to trvá dlhšie, záleží od držiek.

4
Hotové

Počas varenia držiek si pripravíme zemiaky. Zemiaky ošúpeme, dobre umyjeme. Jeden zemiak použijeme na zahustenie držkovej polievky. Nastrúhame ho na strúhadle ako na zemiakové strapačky. Takto uvaríme držkovú polievku vhodnú aj pri bezlepkovej diéte. Na zahustenie polievky môžeme zvoliť aj hladkú múku, ktorú rozmiešame vo vode.

5
Hotové

Do polievky pridáme nastrúhaný zemiak. Zvyšné zemiaky krájame na menšie kocky, vložíme do polievky. Pripravíme cesnak, ktorý ošúpeme, roztlačíme rovno do polievky. Pridáme chilli papričku podľa chuti, opatrne. Podľa potreby dolejeme horúcu vodu. Keď sú zemiaky a držky mäkké, polievka je hotová. Nakoniec rozdrobíme sušený majorán, dosolíme.

6
Hotové

Tradičnú držkovú polievku so zemiakmi môžeme ešte dochutiť nadrobno nakrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou, doplníme tak aj dôležitý vitamín C. Výživnú polievku z držiek podávame s klasickým bielym rožkom či chlebom. Výborne chutí aj s celozrnným chlebom alebo bagetou. K tomu ešte čapované pivko? Čo poviete?

Martina

Babičkine palacinky
predchádzajúci
Babičkine palacinky TOP recept
Tvarohové šišky za 10 minút
ďalšií
Tvarohové šišky za 10 minút – TOP recept
Babičkine palacinky
predchádzajúci
Babičkine palacinky TOP recept
Tvarohové šišky za 10 minút
ďalšií
Tvarohové šišky za 10 minút – TOP recept

Pridajte svoj komentár