Ingrediencie:
- 300 g Čerstvé hubydve plné hrste čerstvých či sušených húb
- 3 PL MasloPL/polievková lyžica
- 1 ks Cibuľacibuľa strednej veľkosti
- 5 ks Vajce
-
NA DOCHUTENIE HUBOVEJ PRAŽENICE
- podľa chuti Mleté čierne korenie
- 1 štipka Drvená rascaalebo rasca mletá
- 1 štipka Kurkumavynikajúca na kĺby, pôsobí aj protizápalovo
- podľa chuti Soľ
-
TAJNÁ INGREDIENCIA
- 1 ML Mletá červená paprika
-
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE
- podľa chuti Petržlenová vňať
Popis:
Hubová praženica s tajnou ingredienciou RECEPT. Fantastická šťavnatá praženica z húb, výborná na raňajky či večeru. K tomu chrumkavý chlieb alebo čerstvé celozrnné pečivo. Sezónny recept na úžasnú delikatesu pripravíme za pár minút, prípravu zvládnu aj začiatočníci.
Huby majú vysoký obsah vitamínov skupiny B. Obsahujú aj vitamín D, meď, draslík, riboflavín, niacín a kyselinu pantoténovú. Podporujú zdravé srdce, posilňujú imunitu, spomaľujú starnutie. Huby – prospešné pre nervový systém, správnu hladinu cukru v krvi a zdravé kosti.
Hľadáte recepty z húb? Vyskúšajte tie naše – vynikajúcu hubovú omáčku podľa babičky, zdravú vianočnú jušku s hubami , výbornú domácu mačanku s mäsom, klobásou a hubami, fantastickú vianočnú kapustnicu s klobásou a hubami či fajnové vyprážané bedle, ktoré chutia ako klasický rezeň. Skúsite?
Dobrá rada. Zdravú hubovú praženicu – praženicu z húb pripravujeme vždy čerstvú. Výborne chutia – dubáky, kozáky, kuriatka, ale aj praženicu s hlivou či šampiňónmi sa oplatí vyskúšať. Pridať môžeme huby čerstvé, ktoré je vhodné obvariť. Týmto spôsobom zbavíme huby nečistôt, mierne toxických látok, ale aj peny, ktorá sa tvorí pri tepelnej úprave. Môžeme použiť aj huby mrazené, ktoré pridáme priamo k restovaniu cibule, alebo ich vložíme do vriacej vody. Chvíľu povaríme, tak scedíme. Huby sušené – namočíme aspoň na 10 minút do vody, aby zmäkli. Potom ich dôkladne vytlačíme od vody pridáme k cibuľovému základu. Čo je vlastne tajná ingrediencia? Mletá červená paprika, ale musí byť lahodná, pekne červená, najlepšie domáca. Nadrobno nakrájaná čerstvá petržlenová vňať dodá úžasnú chuť, doplníme aj dôležitý vitamín C. Pripravme si praženicu s hubami ako ju máme radi.
množstvo ingrediencií v recepte = 2 porcie
Kroky
|
1 Hotové |
Na prípravu hubovej praženice môžeme zvoliť huby čerstvé, alebo pridáme huby mrazené, vhodné sú aj huby sušené. Hodia sa kozáky, masliaky, hríby, suchohríby, kuriatka, ale aj taký mix húb. Huby čerstvé očistíme od listov, konárikov, hmyzu či červíkov. Očistené huby krájame na menšie kusy. Čerstvé huby je vhodné obvariť, môžeme ich aj podusiť. Rátame však s dlhšou tepelnou úpravou, restujeme ich aspoň 20 minút. |
|
2 Hotové |
Ak chceme čerstvé huby obariť, do väčšieho hrnca pridáme vodu a lyžičku soli. Vodu necháme zovrieť. Do vriacej vody vložíme huby, ktoré od opätovného zovretia povaríme 10 minút. Nakoniec huby scedíme. Ak si praženicu pripravíme z húb mrazených, huby môžeme chvíľu povariť, aby sa rozmrazili. Následne ich scedíme. Sušené huby namočíme do vody aspoň na 10 minút, aby zmäkli, tak ich dôkladne vytlačíme od vody. |
|
3 Hotové |
Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno. Krájať ju môžeme aj na plátky - tak, akú cibuľu máme radi. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme maslo. Vložíme pripravenú cibuľu, ktorú na nízkom stupni restujeme do sklovita. Cibuľa nádherne zavonia. Tak pridáme huby a koreniny - mleté čierne korenie, drevenú (mletú) rascu, kurkumu, na nízkom stupni restujeme aspoň 10 minút. Vajcia v mise rozšľaháme vidličkou, osolíme, prilejeme k hubám. |
|
4 Hotové |
Hubovú praženicu necháme za stáleho miešania zhustnúť. Robíme to na nízkom stupni. Praženicu sledujeme, záleží, akú hustú ju chceme pripraviť - redšiu krémovú, alebo tuhšiu a hustejšiu. Tak, ako ju máme radi. Nakoniec praženicu z húb odstavíme a pridáme tajnú ingredienciu - hotovú praženicu posypeme mletou červenou paprikou, ktorá dodá fantastickú chuť. Pridáme i čerstvo nakrájanú petržlenovú vňať. Dobrú chuť. |















