0 0
Hubová polievka so zemiakmi – rýchly RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
2 hrste Sušené huby alebo 4 ks menšie čerstvé huby
2 PL Maslo PL/polievková lyžica alebo olej
1 ks Cibuľa menšia cibuľa
3 strúčiky Cesnak alebo podľa chuti
3 ks Zemiaky zemiak strednej veľkosti
NA DOCHUTENIE POLIEVKY
1 PL Mletá červená paprika PL/polievková lyžica alebo podľa chuti
0.5 ML Drvená rasca ML/malá lyžička
1 štipka Mleté čierne korenie
1 štipka Kurkuma
1 ks Bobkový list
podľa chuti Soľ
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE
podľa chuti Petržlenová vňať

Nutričné informácie

1
Porcia
120
kcal

Hubová polievka so zemiakmi – rýchly RECEPT

Hubová polievka so zemiakmi. Rýchly a lacný recept z húb. Chutná polievka zahreje hlavne v chladnom období, poteší aj chuťové poháriky. Nie nadarmo sa hovorí, dobrá polievka je grunt. Vynikajúca polievka z húb - plná živín a vitamínov, ktorá poteší naše zdravie.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Vegetariánske

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE POLIEVKY

  • NA KONEČNÉ DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Hubová polievka so zemiakmi – rýchly a lacný recept. Polievka z húb patrí medzi klasické tradičné slovenské polievky. Hlavne v jesennom počasí, keď je sezóna húb, patrí medzi tie najobľúbenejšie. Na prípravu potrebujeme iba dve základné suroviny – huby a zemiakmi, na dochutenie cibuľu, cesnak a korenie. Suroviny dostupné v každej domácnosti. Nech sa páči. Želáme Vám dobrú hubovú chuť.

Prečo práve huby?

Huby majú vysoký obsah vitamínov skupiny B. Obsahujú aj vitamín D, meď, draslík, riboflavín, niacín a kyselinu pantoténovú. Podporujú zdravé srdce, posilňujú imunitu, spomaľujú starnutie. Huby – prospešné pre nervový systém, správnu hladinu cukru v krvi a zdravé kosti. Čo viac dodať? Ak strávime čas v lese, urobíme niečo pre svoje zdravie a nazbierame zdravé huby úplne zadarmo. Nezabúdame, huby rastú pre každého hubára. Takže si vyskúšajte môj recept – Hubová polievka so zemiakmi

Zber a tepelné spracovanie húb.

Pri zbere húb je vhodné mať pri sebe malý nôž, ktorým očistíme nožičku od hliny a nečistôt. Aj klobúk dočistíme od listov, prípadne trávy. Nazbierané huby je vhodné ihneď spracovať. V chlade však vydržia aj 5 dní. Huby môžeme pripraviť sušením, a to tak že ich krájame na plátky, ani nie veľmi hrubé, ale ani tenké. Vysušíme. Huby môžeme nakrájať na malé kocky, tak povariť v osolenej vode 20 minút, následne  scediť, nechať odkvapkať, nakoniec zamraziť. Týmto spôsobom zbavíme huby nečistôt, mierne toxických látok, ale aj peny, ktorá sa tvorí pri tepelnej úprave. Z obvarených húb môžeme pripraviť skvelú hubovú praženicu, hubovú omáčku, mačanku, ale aj hubovú polievku. Do obľúbených pokrmov môžeme huby iba orestovať na masle (oleji) a cibuli, trvá to však dlhší čas 20 – 30 minút. Avšak, keď ich obvaríme, zbavíme ich prípadných nečistôt, zároveň prejdú dlhšou tepelnou úpravou, čo je pri niektorých druhoch húb veľmi dôležité.

Hľadáte ďalšie overené recepty z húb? Vyskúšajte tie naše – vynikajúcu hubovú omáčku podľa babičky, zdravú vianočnú jušku s hubami , výbornú domácu mačanku s mäsom, klobásou a hubami, fantastickú vianočnú kapustnicu s klobásou a hubami či fajnové vyprážané bedle, ktoré chutia ako klasický rezeň.

Dobrá rada. Na prípravu klasickej hubovej polievky so zemiakmi môžeme zvoliť huby sušené, ale aj mrazené, či huby čerstvé. Výborné sú kozáky alebo masliaky, ktoré majú výraznejšiu chuť. Samozrejme, pridať môžeme aj hríby, rýdziky, kuriatka alebo šampiňóny. Maslo hubovú polievku úžasne zjemní, dodá fajnovú chuť. Čerstvá petržlenová vňať hubovú polievku fantasticky doladí, doplníme aj dôležitý vitamín C.

množstvo ingrediencií v recepte = 4-5 porcií

Kroky

1
Hotové

Na prípravu hubovej polievky so zemiakmi sú vhodné huby sušené, ktoré musíme najskôr namočiť do vody aspoň na 10 minút, aby zmäkli. Zvoliť môžeme aj huby mrazené, ktoré nemusíme vôbec rozmrazovať. Čerstvé huby očistíme od nečistôt, neumývame, nakrájame na malé kocky.

2
Hotové

Čerstvé huby obvaríme v osolenej vode 10 minút. Tak ich scedíme. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak roztlačíme. Na masle orestujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme huby podľa výberu - namočené sušené huby dôkladne vytlačené od vody, mrazené vcelku, čerstvé scedené.

3
Hotové

Huby orestujeme na cibuli za stáleho miešania 5 minút. Hrniec stiahneme zo sporáka, pridáme mletú červenú papriku, rascu, mleté čierne korenie, kurkumu, bobkový list a soľ, premiešame. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na malé kocky. Huby zalejeme 1,4 l horúcej vody alebo vývarom.

4
Hotové

Hubovú polievku prikyjeme, povaríme na nízkom stupni približne 10 minút. Tak pridáme nakrájané zemiaky, čerstvú petržlenovú vňať a roztlačený cesnak. Polievku z húb a zemiakov varíme ešte ďalších 20 minút, aby zemiaky zmäkli. Ak je potrebné, polievku z húb ešte dochutíme soľou.

5
Hotové

Hubovú polievku so zemiakmi servírujeme s čerstvou nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou, ktorá dodá polievke úžasnú chuť a arómu. Keď petržlenovú vňať neobľubujeme, ku koncu varenia do polievky pridáme sušený majorán. Hubovú polievku podávame s chlebom či pečivom.

Martina

Bedľa v cestíčku
predchádzajúci
Bedľa v cestíčku – rokmi overený recept
Hubová praženica s tajnou ingrediencou
ďalšií
Hubová praženica s tajnou ingrediencou RECEPT
Bedľa v cestíčku
predchádzajúci
Bedľa v cestíčku – rokmi overený recept
Hubová praženica s tajnou ingrediencou
ďalšií
Hubová praženica s tajnou ingrediencou RECEPT

Pridajte svoj komentár