Ingrediencie:
- 2 hrste Sušené hubyalebo 4 ks menšie čerstvé huby
- 2 PL MasloPL/polievková lyžica alebo olej
- 1 ks Cibuľamenšia cibuľa
- 3 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti
- 3 ks Zemiakyzemiak strednej veľkosti
-
NA DOCHUTENIE POLIEVKY
- 1 PL Mletá červená paprikaPL/polievková lyžica alebo podľa chuti
- 0.5 ML Drvená rascaML/malá lyžička
- 1 štipka Mleté čierne korenie
- 1 štipka Kurkuma
- 1 ks Bobkový list
- podľa chuti Soľ
-
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE
- podľa chuti Petržlenová vňať
Popis:
Hubová polievka so zemiakmi – rýchly a lacný recept. Polievka z húb patrí medzi klasické tradičné slovenské polievky. Hlavne v jesennom počasí, keď je sezóna húb, patrí medzi tie najobľúbenejšie. Na prípravu potrebujeme iba dve základné suroviny – huby a zemiakmi, na dochutenie cibuľu, cesnak a korenie. Suroviny dostupné v každej domácnosti. Nech sa páči. Želáme Vám dobrú hubovú chuť.
Prečo práve huby?
Huby majú vysoký obsah vitamínov skupiny B. Obsahujú aj vitamín D, meď, draslík, riboflavín, niacín a kyselinu pantoténovú. Podporujú zdravé srdce, posilňujú imunitu, spomaľujú starnutie. Huby – prospešné pre nervový systém, správnu hladinu cukru v krvi a zdravé kosti. Čo viac dodať? Ak strávime čas v lese, urobíme niečo pre svoje zdravie a nazbierame zdravé huby úplne zadarmo. Nezabúdame, huby rastú pre každého hubára. Takže si vyskúšajte môj recept – Hubová polievka so zemiakmi
Zber a tepelné spracovanie húb.
Pri zbere húb je vhodné mať pri sebe malý nôž, ktorým očistíme nožičku od hliny a nečistôt. Aj klobúk dočistíme od listov, prípadne trávy. Nazbierané huby je vhodné ihneď spracovať. V chlade však vydržia aj 5 dní. Huby môžeme pripraviť sušením, a to tak že ich krájame na plátky, ani nie veľmi hrubé, ale ani tenké. Vysušíme. Huby môžeme nakrájať na malé kocky, tak povariť v osolenej vode 20 minút, následne scediť, nechať odkvapkať, nakoniec zamraziť. Týmto spôsobom zbavíme huby nečistôt, mierne toxických látok, ale aj peny, ktorá sa tvorí pri tepelnej úprave. Z obvarených húb môžeme pripraviť skvelú hubovú praženicu, hubovú omáčku, mačanku, ale aj hubovú polievku. Do obľúbených pokrmov môžeme huby iba orestovať na masle (oleji) a cibuli, trvá to však dlhší čas 20 – 30 minút. Avšak, keď ich obvaríme, zbavíme ich prípadných nečistôt, zároveň prejdú dlhšou tepelnou úpravou, čo je pri niektorých druhoch húb veľmi dôležité.
Hľadáte ďalšie overené recepty z húb? Vyskúšajte tie naše – vynikajúcu hubovú omáčku podľa babičky, zdravú vianočnú jušku s hubami , výbornú domácu mačanku s mäsom, klobásou a hubami, fantastickú vianočnú kapustnicu s klobásou a hubami či fajnové vyprážané bedle, ktoré chutia ako klasický rezeň.
Dobrá rada. Na prípravu klasickej hubovej polievky so zemiakmi môžeme zvoliť huby sušené, ale aj mrazené, či huby čerstvé. Výborné sú kozáky alebo masliaky, ktoré majú výraznejšiu chuť. Samozrejme, pridať môžeme aj hríby, rýdziky, kuriatka alebo šampiňóny. Maslo hubovú polievku úžasne zjemní, dodá fajnovú chuť. Čerstvá petržlenová vňať hubovú polievku fantasticky doladí, doplníme aj dôležitý vitamín C.
množstvo ingrediencií v recepte = 4-5 porcií
Kroky
|
1 Hotové |
|
|
2 Hotové |
|
|
3 Hotové |
|
|
4 Hotové |
|
|
5 Hotové |















