Ingrediencie:
- 8 ks Zemiakystredné alebo väčšie
- 4 PL OlejPL/polievková lyžica, olej olivový či slnečnicový
-
NA DOCHUTENIE HRANOLIEK
- podľa chuti Soľ
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE HRANOLIEK
- podľa chuti Granulovaný cesnak
- podľa chuti Mletá červená paprika
- podľa chuti Drvená rasca
- podľa chuti Chilli korenie
Popis:
Hranolky pečené v rúre – domáce a chrumkavé RECEPT. Výborné hranolky, takmer bez tuku. Fantastické k mäsovým pokrmom, zeleninovým jedlám, ale aj iba tak klasicky – s kečupom či tatárskou omáčkou.
Hľadáte recepty na prílohy zo zemiakov?
Naše zemiakové placky bez múky a vajec – veľmi obľúbené. Niečo zdravé a FIT? Zemiakovo mrkvové pyré – výborné k mnohým jedlám. Máme aj recept ako pripraviť najlepšiu zemiakovú kašu , ktorá sa teší veľkej obľube. A taká stará dobrá klasika – slovenský zemiakový šalát bez majonézy či tradičný zemiakový šalát s majonézou. Nech sa páči.
Dokonalé zemiakové hranolky. Dôležitý je výber zemiakov – varný typ C. Nové zemiaky nie sú vhodné, pretože obsahujú veľmi veľa vody. Zemiaky krájame na rovnaké hranolky, aby sa rovnomerne prepiekli. Zemiaky vyberáme stredné až veľké, podlhovastého tvaru. Pred pečením zbavíme hranolky škrobu. Nakrájané zemiaky vložíme do studenej vody aspoň na 30 minút, môžeme aj dlhšie. Tak ich scedíme a dôkladne osušíme. Potom zemiaky premiešame s olejom. Ďalšia dôležitá vec, rúra musí byť dobre predhriata na 200 stupňov C. Ideálne – ak rozohrejeme aj plech, na ktorom hranolky upečieme.
Zopár skvelých trikov na dokonalé Hranolky pečené v rúre
- Pre extra chrumkavosť môžeme hranolky pred pečením posypať trochou kukuričného škrobu.
- Na ochutenie hranoliek môžeme zvoliť aj rôzne druhy byliniek, napríklad rozmarín, oregano alebo tymián. Pripravíme tak domáce hranolky zaujímavej chuti.
- Ak máme radi pikantnejšie chute, pridáme štipku chilli korenia.
- Hranolky môžeme podávať s rôznymi omáčkami, napríklad s kečupom, tatárskou omáčkou alebo cesnakovým či jogurtovým dipom s bylinkami.
- Skúsme experimentovať, vyskúšajme rôzne druhy zemiakov. Z každého druhu majú zemiakové hranolky inú chuť a konzistenciu.
- Zemiakové hranolky pečené v rúre solíme vždy až na úplný koniec, po upečení.
Dobrá rada. Pokiaľ máme radi hranolky výraznejšej chuti, pridáme aj trochu korenia. Výborný – sušený cesnak, mletá sladká paprika, chilli korenie, niekomu chutia s trochou drvenej rasce.
Množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |
|
4 Hotové |