Ingrediencie:
- 2 kg Čučoriedky
- 600 g Kryštálový cukormôžeme zvoliť aj cukor trstinový
Popis:
Čučoriedkový džem – jednoduchý rýchly recept. Poctivý, domáci, iba zo základných surovín. Potrebujeme čučoriedky, cukor, môžeme pridať aj citrónovú šťavu. Džem z čučoriedok pekne zhustne, má nádhernú farbu a fantastickú chuť.
Čučoriedky – plné vitamínov a minerálov, patria medzi najzdravšie ovocie na svete. Bohaté na vitamíny – A, C, E a vitamíny skupiny B. Minerály – zinok, vápnik, železo, mangán, kremík, jód, fosfor, meď a horčík. Obsahujú veľa vlákniny, kyselinu listovú, ale aj dôležitý betakarotén. Čučoriedky zbavujú telo toxických látok, odvodňujú, tlmia menštruačné bolesti. Vynikajúce pri zápaloch močového mechúra, fantastické proti stresu. Pôsobia antioxidačne, úžasné aj pri chudnutí. Podporujú zdravé srdce a mozog. Čo viac dodať? Čučoriedky – fialový poklad pre naše zdravie.
Domáci čučoriedkový džem skvelo ladí s chutnými hrnčekovými palacinkami , klasickými šiškami , ale i výživnými fit cottage žemličkami s maslom. Čo poviete?
10 dobrých a dôležitých rád pri príprave čučoriedkového džemu
1. Čučoriedky vyberáme pekné, zrelé, bez poškodenia.
2. Cukor môžeme zvoliť klasický kryštálový, alebo aj cukor trstinový.
3. Na 1 kg ovocia pridáme 300-500 g cukru, záleží od kyslosti čučoriedok.
4. Na ďalšie dochutenie môžeme zvoliť vanilkový cukor alebo vanilkový lusk, zaujímavú chuť dodá rum či amaretto.
5. Keď necháme čučoriedky s cukrom odležať na chladnom mieste aspoň 12 hodín (najlepšie na 24 hodín), čučoriedky pustia vynikajúcu vlastnú šťavu, džem bude šťavnatejší.
6. Čučoriedky do džemu popučíme, môžeme rozmixovať aj dohladka, džem získa jemnú štruktúru.
7. Hustotu čučoriedkového džemu zvolíme podľa obľuby. Ak chceme džem hustejší, varíme ho dlhšie. Penu vždy zbierame, aby bol džem kvalitný, číry.
8. Kyselina citrónová (2 malé lyžičky na dané množstvo) nám zabezpečí istotu, že sa čučoriedkový džem nepokazí. Pridáme ju až k vareniu džemu.
9. Hygiena je pri príprave džemov, ale aj sirupov, kompótov vždy veľmi dôležitá – čisté ruky, hrnce, varechy, sklenené poháre i viečka.
10. Horúci džem vrstvíme do pohárov, ktoré dobre uzavrieme, potom otočíme dnom hore – to zabezpečí jednoduchú sterilizáciu. Poháre prikryjeme dekou a necháme vychladnúť.
Dobrá rada. Chutný čučoriedkový džem môžeme kúpiť aj v obchode, ale poctivý domáci, pripravený s láskou chutí ako od starej mamy.
Tip na skvelý darček. Džem z čučoriedok v peknom pohári, ručne vypísaným venovaním, previazaný stužkou poteší isto každého.
množstvo ingrediencií v recepte = 7 ks 1,5 dl sklenených pohárov čučoriedkového džemu
Kroky
1 Hotové |
Čučoriedky dobre umyjeme, očistíme a osušíme. Pripravené čučoriedky popučíme a prekladáme vo väčšom hrnci cukrom. Ovocie ukončíme vždy cukrom. Ak máme čučoriedky kyslejšie, pridáme viac cukru, ak sladšie, postačí dané množstvo v recepte. Čučoriedky necháme odležať na chladnom mieste aspoň 12 hodín (najlepšie 24 hodín), ovocie pustí vynikajúcu vlastnú šťavu. Tak čučoriedky premiešame, môžeme ešte rozmixovať dohladka. |
2 Hotové |
K čučoriedkam je vhodné pridať aj plátky citróna, ale aj trochu citrónovej šťavy pre vyváženie chuti. Čučoriedky v hrnci dáme variť na nízky stupeň, pravidelne ich premiešavame. Pripravíme aj kvalitnejšiu teflónovú panvicu, aby sme varenie domáceho čučoriedkového džemu urýchlili. Dve až tri naberačky čučoriedkového džemu odoberieme na panvicu (množstvo podľa veľkosti panvice). Za stáleho miešania džem varíme na nízkom stupni. |
3 Hotové |
Džem necháme jemne prebublávať. Keď sa tvorí pena, tú zbierame. Keď čučoriedkový džem jemne stmavne a zhustne, varechou prejdeme cez stred panvice a vytvorí sa cestička, máme hotovo. Hustotu zvolíme podľa obľuby. Ešte horúci džem postupne vrstvíme do pripravených čistých sklenených uzatvárateľných pohárov až 0.5 cm pod hrdlo pohára. Hrdlo dôkladne očistíme, pohár dobre uzavrieme viečkom. Pohár s džemom otočíme dnom hore. |
4 Hotové |
Poháre prikryjeme dekou a necháme úplne vychladnúť. Nezabúdame, džem pri varení sledujeme, pravidelne miešame. Keď ho varíme v hrnci a dovárame na panvici, ide to naozaj rýchlo. Kontrolu hustoty môžeme urobiť tak, že malú lyžičku džemu dáme na tanierik do chladničky na chvíľu schladiť. Ak má požadovanú hustotu, vieme odhadnúť čas prípravy. Posledné naberačky džemu potrebujú iba krátky čas. Čučoriedkový džem je vynikajúci. |