0 0
Mrkvovo zemiakové pyré pre dojčatá – recept pre DETI

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
2 ks Zemiaky menšie alebo 1 ks stredná veľkosť
2 ks Mrkva menšie alebo 1 ks stredná veľkosť
3 kvapky Olivový olej

Nutričné informácie

1
Porcia
95
kcal

Mrkvovo zemiakové pyré pre dojčatá – recept pre DETI

Tip pre vás. NEZABÚDAME - pre najmenšie deti príkrmy nesolíme, necukríme, zeleninu varíme najlepšie v pare, alebo s minimálnym množstvom vody.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

Popis:

Zdieľať

Mrkvovo zemiakové pyré pre najmenšie detičky – dojčatá. Tento recept osloví určite mamičky, ktoré s prvými príkrmami iba začínajú.

Batoľatám zaradíme do jedálnička prvé príkrmy od ukončeného 4. mesiaca – deti nedojčené, dojčené neskôr, a to od ukončeného 6. mesiaca. Jednotlivé druhy zeleniny a ovocia pridávame postupne, vždy iba jeden druh po dobu 4 dní. Keď dieťatko nemá žiadnu alergickú reakciu, až tak zaradíme do jedálnička ďalšie, nové druhy ovocia a zeleniny.

Medzi prvé príkrmy dojčiat zvolíme zeleninu – ako mrkva, zemiaky (aj batáty), paštrnák, cuketa, cvikla, tekvica. Keď máme vyskúšanú mrkvu aj zemiak, mrkvovo zemiakové pyré je výbornou chutnou pochúťkou pre naše najmenšie detičky.

Zeleninové – mrkvovo zemiakové pyré pre batoľatá pripravujeme najlepšie z domácich BIO produktov, ak ich vieme samozrejme zabezpečiť, nech má zelenina a ovocie čo najlepšie, najvhodnejšie zloženie. Zeleninu varíme v parnom hrnci, vtedy má peknú farbu, zachová si viac živín a vitamínov. Alebo ju varíme v menšom kastróliku, s malým množstvom vody.

Dobrá rada. Do mrkvovo zemiakového pyré pridáme aj zopár kvapiek oleja, pretože práve niektoré druhy vitamínov sú rozpustné v tukoch. Olej pomáha predchádzať zápche. A pre trávenie najmenších detičiek veľmi dôležité.

Kroky

1
Hotové

Zemiaky a mrkvu (najlepšie BIO) ošúpeme, dôkladne umyjeme, nakrájame na menšie kúsky. Dáme do hrnca, zalejeme vodou (môžeme aj dojčenskou) cca 1 cm nad povrch zeleniny.

2
Hotové

Zeleninu sledujeme, mala počas varenia dostatok vody, aby sa neprichytila. Zemiaky s mrkvou varíme do mäkka, trvá to približne 20 minút. Nakoniec pridáme olivový olej, iba zopár kvapiek.

3
Hotové

Zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom na kašu. Pyré môžeme pripraviť aj tak, že ho vidličkou roztlačíme na jemnejšiu konzistenciu. Zeleninové pyré bude s jemnou štruktúrou.

Martina

Čokoládová pena
predchádzajúci
ČOKOLÁDOVÁ pena so štipkou chilli – rýchly recept
Lievance z Acidka
ďalšií
LIEVANCE z Acidka (acidofilného mlieka) – hrnčekový recept
Čokoládová pena
predchádzajúci
ČOKOLÁDOVÁ pena so štipkou chilli – rýchly recept
Lievance z Acidka
ďalšií
LIEVANCE z Acidka (acidofilného mlieka) – hrnčekový recept

Pridajte svoj komentár