0 0
Šišky bez kysnutia – recept na bleskové ŠIŠKY

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
150 g Hladká múka alebo hladká špaldová múka
150 g Jogurt hustý biely jogurt alebo kyslá smotana
1 ks Vajce
1 PL Kryštálový cukor PL/polievková lyžica, napoly kopcovitá
1 ks Vanilkový cukor 20 g
1 PL Rum PL/polievková lyžica alebo vodka, slivovica
0.5 ks Prášok do pečiva 6 g alebo 1 ML sódy bikarbóny
1 štipka Soľ
Citrónová kôra podľa chuti, môžeme aj vynechať
NA PEČENIE
1.5 dl Repkový olej alebo podľa potreby
NA DOZDOBENIE
Práškový cukor podľa chuti a potreby
Čokoláda čokoládová alebo ovocná poleva

Nutričné informácie

1
Porcia
200
kcal

Šišky bez kysnutia – recept na bleskové ŠIŠKY

Tip pre vás. Namiesto hustého bieleho jogurtu môžeme pridať aj kyslú smotanu. Kto miluje škoricu, stačí ju primiešať do cesta. Bleskové šišky škorica nádherne prevonia. Mňam.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
  • Sladké
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA PEČENIE

  • NA DOZDOBENIE

Popis:

Zdieľať

Šišky bez kysnutia. Super rýchle – bleskové šišky, ktoré máme pripravené za pár minút. Sú tradičné na fašiangy, úžasne však počas celého roka, keď nás premôže chuť na niečo babičkovské. Sladké maškrtenie želám.

Na dochutenie šišiek bez kysnutia môžeme zvoliť citrónovú alebo pomarančovú kôru, rum (prípadne iný alkohol – vodka, slivovica, brandy) – šišky nenapijú toľko tuku pri vyprážaní, hrozienka či brusnice, ktoré máčame v čaji, rume. Keď nemáme prášok do pečiva, pridáme lyžičku sódy bikarbóny. Klasickú hladkú múku zameníme za hladkú špaldovú múku, ktorá je zdravšia, výživnejšia.

Dobrá rada. Mini šišky dobre prepečieme, aby neostali vo vnútri surové. Ukladáme ich do horúceho, dostatočného množstva oleja, pečieme z každej strany dozlatista na strednom stupni. Na vyprážanie zvolíme repkový olej, ktorý má vyšší stupeň zadymenia.

1 porcia = 100 g šišiek

Kroky

1
Hotové

Vajce vymiešame s jogurtom, pridáme cukor, múku zmiešanú s práškom do pečiva, rum, citrónovú kôru a nakoniec aj štipku soli. Urobíme si hustejšie haluškové cesto. Múku môžeme zvoliť klasickú hladkú alebo hladkú špaldovú.

2
Hotové

Jogurtové cesto necháme odpočívať 5 minút, aby sa kypriaci prášok "naštartoval". Do hrnca s hrubým dnom pridáme olej cca 4-5cm, necháme rozpáliť. Do oleja vkladáme malou lyžičkou, ktorú máčame v oleji malé kôpky.

3
Hotové

Bleskové šišky vyprážame v dostatočnom množstve oleja, aby sa dobre prepiekli. Šišky pečieme z oboch strán dozlatista. Pečenie ide veľmi rýchlo, dávame pozor, aby sme ich nepripálili. Pamätáme, šišky musia v oleji plávať.

4
Hotové

Chutné šišky ukladáme na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Rýchle jemné šišky posypeme práškovým cukrom, polievame čokoládovou alebo ovocnou polevou podľa chuti, obľuby a vlastnej fantázie.

5
Hotové

Šišky chutia úžasne. Sú jednoduché a rýchle na prípravu. Keď vám zvýši aj 1/2 bieleho jogurtu alebo smotany, stačí znížiť množstvo ingrediencií na polovicu, a pripravíte svojej rodine niečo malé sladké. Garantujem vám, že si pochutíte.

Martina

Ghee maslo
predchádzajúci
Ghee MASLO, recept ako sa robí prepustené maslo
Ako sa robí ryža
ďalšií
Ako sa robí ryža – TOP recept na dlhozrnnú ryžu
Ghee maslo
predchádzajúci
Ghee MASLO, recept ako sa robí prepustené maslo
Ako sa robí ryža
ďalšií
Ako sa robí ryža – TOP recept na dlhozrnnú ryžu

Pridajte svoj komentár