Ingrediencie:
- 450 g Brokolicamrazená alebo čerstvá (1 menší kus)
- 2 PL MasloPL/polievková lyžica
- 1 ks Cibuľa1 menšia
- 2 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti
- 200 ml Šľahačková smotanaalebo podľa potreby
-
NA DOCHUTENIE
- Mleté čierne koreniepodľa chuti, pri deťoch môžeme aj vynechať
- Soľpodľa chuti
-
NA KRUTÓNY
- 2 ks Pečivostaršie žemle, rožky alebo chlebík
-
NA ZJEMNENIE
- 1 PL MasloPL/polievková lyžica
-
NA DOZDOBENIE
- podľa obľuby Bylinkypetržlenová vňať, pažítka alebo jarná cibuľka
Popis:
Brokolicová krémová polievka. Top recept na veľmi obľúbenú polievku z brokolice. Zvoliť môžeme brokolicu čerstvú alebo mrazenú. Stačí ju povariť, zjemniť smotanou a maslom, pridať chrumkavé pečivo. Vynikajúca zeleninová polievka, ktorú deti ľúbia.
Chutná polievka je grunt, zahreje a zasýti. Táto brokolicová krémová polievka poteší nielen chuťové poháriky, ale dodá nášmu telu potrebné živiny.
Brokolica – super zdravá zelenina, plná minerálov a vitamínov. Vitamíny – A, C, K, D a vitamíny skupiny B. Obsahuje aj dôležité minerály – draslík, vápnik, sodík, selén. Brokolica – bohatý zdroj vlákniny, betakaroténu a kyseliny listovej. Pôsobí protizápalovo, detoxikuje, výborná na chudnutie, chráni pokožku, oči, srdce, kosti, posilňuje imunitu, znižuje riziko rakoviny.
Dobrá rada. Pri intolerancii na lepok, do brokolicovej polievky pridáme bezlepkové pečivo (chlebík). Nemôžeme laktózu? Zvolíme šľahačku a maslo bez laktózy. Namiesto masla môžeme použiť olivový olej. Dokonalá polievka pre celú rodinu.
Ak by bola polievka veľmi riedka, zahustíme ju troškou Solamylu rozmiešaného vo vode, keď hustá, zriedime polievočku mliekom, prevaríme.
Kroky
1 Hotové |
Do hrnca vložíme maslo, na ktorom orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa sklovitá, pridáme roztlačený cesnak, ktorý chvíľu opražíme, postačí, aby zavoňal. Množstvo cesnaku záleží od znášania, môžeme ho pridať aj viac, alebo aj vynechať. Ihneď pridáme mrazenú brokolicu. Ak zvolíme brokolicu čerstvú, očistíme ju a rozoberieme na menšie ružičky, aby sa polievka rýchlejšie uvarila. Brokolicu zalejeme horúcou vodou cca 1,2 litra. Hrniec prikryjeme a brokolicu varíme do zmäknutia cca 8 minút. |
2 Hotové |
Pripravíme si domáce krutóny. Pečivo alebo chlebík nakrájame na malé kocky. Kvalitnú panvicu (bez tuku) rozohrejeme pridáme nakrájané kocky pečiva, ktoré na miernom stupni opekáme do chrumkava. Krutóny sledujeme, aby sa nám nepripálili, vareškou ich opatrne otáčame. Hotovú brokolicovú polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, vrátime na sporák. Tak pridáme aj šľahačkovú smotanu, povaríme do zhustnutia približne 10 minút. Polievku dochutíme soľou a mletým čiernym korením podľa chuti. |
3 Hotové |
Do hotovej polievky (už ju nevaríme) pridáme čerstvé maslo a dobre premiešame. Brokolicová polievočka bude ešte jemnejšia a krémovejšia. Polievku servírujeme s chrumkavými krutónmi, môžeme dozdobiť čerstvými bylinkami. Namiesto krutónov je možné zvoliť aj vyprážaný hrášok do polievky. Vynikajúca je bez chlebovej vložky, čistá, iba s bylinkami. Napríklad s opraženými tekvicovými semienkami, jemne pokvapkaná tekvicovým olejom. Krémová brokolicová polievka bude nielen chutná, ale predovšetkým zdravá. |