Ingrediencie:
- 2 ks Čaj500 ml uvareného čaju
- 5 dl Červené vínoalebo víno biele
- 1 dl Rum
-
NA DOCHUTENIE
- 1 ks Vanilkový cukor
- 3 ks Badián
- 0.5 ML Mletá škoricaML/malá lyžička
- 3 ks Celá škorica
- 4 ks Klinčekyklinčeky
- Medalebo trstinový cukor, podľa chuti
- Zázvorčerstvý, cca 1 cm kúsok
- 1.5 ks Pomaranč1 ks odšťavíme, 0.5 ks krájame na plátky
- 1 ks Mandarínkyodšťavíme
- Ovociebobuľovité podľa chuti, 1 hrsť
- 1 ks Jablkámenšie jablko
-
NA ZDOBENIE
- 1 ks Pomarančkrájame na plátky
Popis:
Jednoduchý voňavý domáci vianočný punč, ktorý sa dá pripraviť podľa vlastnej chuti. Práve v tomto chladnejšom období skvelý horúci punč zahreje, prevonia celý náš domov. Predvianočné obdobie si bez chutného punču nevieme ani predstaviť. Viete ako ho pripraviť? Ponúkam vám jednoduchý recept ako na to.
Domáci vianočný punč je možné pripraviť s červeným sladším ríbezľovým vínom, samozrejme aj suchým, ale aj vínom bielym. Záleží, kto má aké rád. Rum sa dá nahradiť aj iným alkoholom, napríklad Tatranským čajom, vodkou, zázvorovou pálenkou. Vianočný punč sa sladí medom alebo trstinovým (kryštálovým) cukrom. Vyskúšajte.
Horúce nápoje sú ideálne, keď sa vonku ochladí. Zahrejú zvnútra, pošteklia chuťové poháriky. Badián, klinčeky, škorica, zázvor, vanilka, citrusové ovocie – ideálna kombinácia, ktorá poteší aj našu dušu.
Dobrá rada. Do vianočného punču sa môže pridať rôzne obľúbené ovocie – pomaranče, mandarínky, jablká. Máme v mrazničke bobuľovité ovocie – jahody, maliny, čučoriedky, černice, ríbezle? Výborná voľba. Ovocie dodá vianočnému punču dokonalú chuť a vôňu.
Kroky
1 Hotové |
Pripravíme čaj podľa obľuby, silnejší ovocný alebo čierny. Čierny však lúhujeme iba krátko, aby nebol príliš silný. Jablko umyjeme, vyrežeme striedku a nakrájame na menšie kúsky. Pomaranč a mandarínky odšťavíme. Polovicu pomaranča nakrájame na plátky. Zázvor očistíme, krájame na menšie kúsky alebo nastrúhame. |
2 Hotové |
Do hrnca nalejeme víno podľa výberu - biele alebo červené, rum a čaj. Privedieme do varu. Teplotu znížime, pridáme šťavu z ovocia, bobuľovité ovocie, nakrájané jablko, zázvor, mletú a celú škoricu, badián, klinčeky, vanilkový cukor. Med na dosladenie pridáme až keď punč odstavíme, aby sa už nevaril. |
3 Hotové |