Ingrediencie:
-
NA PALACINKOVÉ CESTO
- 5 dl Mliekonajlepšie mlieko plnotučné
- 2 ks Vajce
- 1 PL Práškový cukorPL/polievková lyžica
- 1 štipka Sóda bikarbónaalebo prášok do pečiva
- 1 štipka Soľ
- 220 g Hladká múka
-
NA PEČENIE PALACINIEK
- podľa potreby Olej
-
NA TVAROHOVÚ NÁPLŇ
- 250 g Tvarohtvaroh jemný, termizovaný
- podľa chuti Práškový cukoralebo med
- podľa chuti Citrónová štava
-
NA ĎALŠIE NÁPLNE
- podľa chuti Džem
- podľa chuti Nutela
- podľa chuti Granko
- podľa chuti Ovocie
Popis:
Babičkine palacinky TOP recept s tajnou ingredienciou. Domáce palacinky od babky – obľúbené a žiadané, jednoducho najlepšie. Tajnou ingredienciou je sóda bikarbóna. Vďaka tejto prísade budú palacinky omnoho jemnejšie a nadýchané. Suroviny (mlieko, vajcia) majú mať izbovú teplotu, aby sme docielili vláčne cesto bez hrudiek. Ak by sa nám vytvorili hrudky, cesto môžeme rozmixovať ponorným mixérom.
Vedeli ste? Hladká múka v palacinkách zabezpečí jemnú textúru, mlieko zasa dodáva vláčnosť. Vajcia palacinkové cesto spoja, pridajú tak bohatosť a štruktúru. Cukor pridávame kvôli sladkosti palaciniek, ale aj pre lepšiu karamelizáciu pri pečení palaciniek. Soľ zvýrazní chuť ostatných ingrediencií.
Milujete sladké rýchle dobroty? Vyskúšajte naše lievance z Acidka (kyslého mlieka) , alebo aj nadýchané banánové lievance . Zdravé a FIT maškrtenie pre celú rodinu.
množstvo ingrediencií v recepte = 12 kusov palaciniek
(4 porcie – 3 palacinky na 1 osobu)
Kroky
1 Hotové |
Vo vlažnom mlieku rozmiešame vajcia, práškový cukor, soľ, sódu bikarbónu. Postupne primiešame preosiatu múku, vypracujeme hladké cesto. Ak by sme mali hrudky, palacinkové cesto môžeme premixovať ponorným mixérom. Tak necháme cesto odpočívať 15 minút, aby múka hydratovala. Pripravíme si kvalitnú panvicu. Panvicu potrieme tenkou vrstvou oleja, pridáme malé množstvo cesta. Palacinkové cesto rozlejeme po celej ploche panvice. |
2 Hotové |
Pečenie palaciniek. Keď je palacinka zo spodnej časti zlatistá, otočíme ju, dopečieme aj z druhej strany. Keď sme zruční, palacinky môžeme piecť i na dvoch panviciach, ušetríme si čas. Z daného množstva palacinkového cesta upečieme približne 12 tenkých palaciniek. Záleží samozrejme od hrúbky palaciniek, ale aj od veľkosti panvice. Palacinky ukladáme na seba, môžeme ich prikryť aj alobalom, aby boli teplé, keď ich budeme podávať. |
3 Hotové |
Tvarohovú náplň pripravíme tak, že si jemný tvaroh vymiešame s cukrom do peny (namiesto cukru môžeme zvoliť aj med). Chuť doladíme citrónovou šťavou. Môžeme pridať aj hrozienka namočené v rume. U nás doma chutia tvarohové palacinky, keď na tvarohovú náplň nasypeme granko. Fantastické sú aj s jahodami, malinami či čučoriedkami. Tvarohovú náplň si môžeme pripraviť aj vopred. Nezabúdame, tvaroh by mal mať izbovú teplotu. |
4 Hotové |
Palacinky potrieme tvarohovou alebo inou obľúbenou náplňou, stočíme. Tak ich prekrojíme a ozdobíme. Môžeme ich poskladať aj do šatôčky. Palacinky posypeme práškovým cukrom. Vynikajúco chutia so šľahačkou, poliate čokoládou. Babičkine palacinky s rôznymi náplňami podľa vlastnej chuti. Ak v ceste cukor vynecháme, pripravíme fajnové palacinky na slano so šunkou, syrom, tvarohom s pažítkou či cesnakom. Domáce palacinky pre všetkých. |