0 0
Bedľa v cestíčku – rokmi overený recept

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
2 ks Bedľa bedľa strednej veľkosti, cca 600 g
NA CESTÍČKO
2 ks Vajce
6 PL Hladká múka PL/polievková lyžica alebo podľa potreby
1.5 dl Mlieko alebo podľa potreby
0.5 ML Sóda bikarbóna ML/malá lyžička
NA DOCHUTENIE CESTÍČKA
podľa chuti Soľ
podľa chuti Mleté čierne korenie
podľa chuti Vegeta ak ju používame
NA VYPRÁŽANIE BEDLÍ
1.5 dl Olej alebo podľa potreby, vhodný je repkový olej

Nutričné informácie

1
Porcia
290
kcal

Bedľa v cestíčku – rokmi overený recept

Vyprážaná bedľa v cestíčku - rokmi overený recept. Výborne chutí so zemiakmi či chlebom, na studeno i na teplo. Bedle - plné antioxidantov, podporujú imunitný systém. Urobme si prechádzku do lesa, nazbierajme tieto skvelé huby a pripravme si túto úžasnú pochúťku. Potešíme naše zdravie takmer zadarmo.

Vlastnosti:
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske

Ingrediencie:

  • NA CESTÍČKO

  • NA DOCHUTENIE CESTÍČKA

  • NA VYPRÁŽANIE BEDLÍ

Popis:

Zdieľať

Bedľa v cestíčku – rokmi overený recept. Jednoduché rýchle jedlo bez mäsa, vynikajúce na obed či večeru. Skvelo chutí na teplo, ale aj na studeno. Odporúčame tento lacný recept vyskúšať, garantujem Vám, že si pochutíte. Dobrú chuť želáme.

Bedľa vysoká patrí medzi najznámejšie jedlé huby na Slovensku. Je taktiež aj najvyššia rastúca huba v našej republike. Bedľa vysoká má špecifický vzhľad, jednoducho rozpoznateľná. Od jedovatých húb sa odlišuje posuvným prstencom na nožičke (jedovaté majú tento prstenec pevný, prirastený). Rastie predovšetkým v ihličnatých a listnatých lesoch, hlavne na presvetlených čistinách i lesných okrajoch. Nájdeme ju aj v krovinách alebo na lúkach. Na jednom mieste rastie väčšie množstvo húb, ktoré tvoria celé kruhy.

Vedeli ste?

Huby posilňujú imunitný systém, podporujú zdravé srdce, udržiavajú správnu hladinu cukru v krvi, zlepšujú i cholesterol. Vyniakúce pre zdravé kosti, zuby, nechty, vlasy, ale aj nervovú sústavu. Huby – bohatý zdroj vitamínu D. Bedľa vysoká – veľmi chutná huba, známa pre svoje liečivé účinky. Obsahuje flavonoidy, proteíny, mastné kyseliny, minerály, betakarotén. Známa pre svoje skvelé antioxidačné účinky.

AKO ROZPOZNÁME BEDĽU VYSOKÚ? Bedle rastú do výšky až 30-40 cm, klobúk meria od 10-40 cm. Mladučká bedľa má vajcovitý tvar, neskôr rovný a roztiahnutý klobúk v tvare dáždnika. Uprostred tejto huby sa nachádza výrazný tmavý hrbolček. Povrch klobúčika má nápadné hnedé mäkké šupinky. Nožička bedle je bielej farby. Na začiatku rastu je tuhá, neskôr dutá. Nožička bedle – krehká a ľahko zlomiteľná, v strede má posuvný prstenec. Nezabúdame, jedlá bedľa má posuvný prstenec.

Bedľa a skladovanie. Čerstvé bedle skladujeme najlepšie v chladničke. Vydržia aj niekoľko dní – zabalené v papierovom vrecku alebo v papieri, aby dýchali. Keď máme bedle už tepelne upravené, skladujeme ich taktiež v chlade, spotrebujeme do 2-3 dní. Bedľu neskladujeme nikdy pridlho, pretože podlieha skaze.

Dobrá rada. Vyprážané bedle v cestíčku chutia fantasticky s pečenými zemiakmi, zemiakovou kašou, ale aj s chrumkavým chlebom a kyslou uhorkou. Ak pridáme ešte horčicu i feferóny, delikatesa, ktorej žiadny muž neodolá.

množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie

Kroky

1
Hotové

Bedle zbierame na čistých odľahlých miestach. Nezabúdame, jedlá bedľa má posuvný prstenec. Na prípravu bedlí v cestíčku, odstránime z bedlí nožičky. Bedle očistíme dôkladne od nečistôt, neumývame. Ak máme bedle menšie, použijeme ich vcelku. Väčšie kusy môžeme prekrojiť na dve časti, alebo aj na štyri časti.

2
Hotové

Pripravíme si cestíčko na obaľovanie. Do širšej misy pridáme vlažné mlieko a vajcia, dobre rozšľaháme. Postupne zapracujeme hladkú múku podľa potreby. Malo by nám vzniknúť liate cestíčko, nesmie byť ani veľmi husté, ani riedke. Pridáme ešte 1/2 malej lyžičky sódy bikarbóny. Cestíčko dochutíme soľou, korením či vegetou.

3
Hotové

Kvalitnú teflónovú panvicu rozohrejeme, pridáme olej. Vhodný je repkový, pretože má vysoký stupeň zadymenia. Kusy bedlí obalíme v hladkej múke, tak obaľujeme v cestíčku. Keď nám cestíčko zvýši, môžeme ho ešte využiť. Stačí nastrúhať trochu mrkvy, cukety či kalerábu, vmiešať do cestíčka. Pripravíme skvelé chutné placky zo zvyšku.

4
Hotové

Bedle v cestíčku vyprážame na strednom stupni z oboch strán dozlatista. Je vhodné, aby sa bedle dobre prepiekli. Cestíčko bude krásne nadýchané vďaka prášku do pečiva, ktorý sme do cestíčka pridali. Hotové bedle ukladáme na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Zo zvyšného cestíčka upečieme placky.

5
Hotové

Vyprážané bedle v cestíčku podávame s pečenými zemiakmi, hranolkami, zemiakovou kašou. Výborne ladí aj zeleninové pyré, alebo aj zeleninové hranolky. Fantasticky chutia aj na studeno s čerstvým chlebom či pečivom, s kyslou uhorkou. Fajnové delikátne jedlo bez mäsa, hotové za pár minút. Prípravu zvládnu aj začiatočníci.

Martina

Hranolky pečené v rúre
predchádzajúci
Hranolky pečené v rúre – domáce a chrumkavé RECEPT
Hranolky pečené v rúre
predchádzajúci
Hranolky pečené v rúre – domáce a chrumkavé RECEPT

Pridajte svoj komentár