Ingrediencie:
- 2 ks Bedľabedľa strednej veľkosti, cca 600 g
-
NA CESTÍČKO
- 2 ks Vajce
- 6 PL Hladká múkaPL/polievková lyžica alebo podľa potreby
- 1.5 dl Mliekoalebo podľa potreby
- 0.5 ML Sóda bikarbónaML/malá lyžička
-
NA DOCHUTENIE CESTÍČKA
- podľa chuti Soľ
- podľa chuti Mleté čierne korenie
- podľa chuti Vegetaak ju používame
-
NA VYPRÁŽANIE BEDLÍ
- 1.5 dl Olejalebo podľa potreby, vhodný je repkový olej
Popis:
Bedľa v cestíčku – rokmi overený recept. Jednoduché rýchle jedlo bez mäsa, vynikajúce na obed či večeru. Skvelo chutí na teplo, ale aj na studeno. Odporúčame tento lacný recept vyskúšať, garantujem Vám, že si pochutíte. Dobrú chuť želáme.
Bedľa vysoká patrí medzi najznámejšie jedlé huby na Slovensku. Je taktiež aj najvyššia rastúca huba v našej republike. Bedľa vysoká má špecifický vzhľad, jednoducho rozpoznateľná. Od jedovatých húb sa odlišuje posuvným prstencom na nožičke (jedovaté majú tento prstenec pevný, prirastený). Rastie predovšetkým v ihličnatých a listnatých lesoch, hlavne na presvetlených čistinách i lesných okrajoch. Nájdeme ju aj v krovinách alebo na lúkach. Na jednom mieste rastie väčšie množstvo húb, ktoré tvoria celé kruhy.
Vedeli ste?
Huby posilňujú imunitný systém, podporujú zdravé srdce, udržiavajú správnu hladinu cukru v krvi, zlepšujú i cholesterol. Vyniakúce pre zdravé kosti, zuby, nechty, vlasy, ale aj nervovú sústavu. Huby – bohatý zdroj vitamínu D. Bedľa vysoká – veľmi chutná huba, známa pre svoje liečivé účinky. Obsahuje flavonoidy, proteíny, mastné kyseliny, minerály, betakarotén. Známa pre svoje skvelé antioxidačné účinky.
AKO ROZPOZNÁME BEDĽU VYSOKÚ? Bedle rastú do výšky až 30-40 cm, klobúk meria od 10-40 cm. Mladučká bedľa má vajcovitý tvar, neskôr rovný a roztiahnutý klobúk v tvare dáždnika. Uprostred tejto huby sa nachádza výrazný tmavý hrbolček. Povrch klobúčika má nápadné hnedé mäkké šupinky. Nožička bedle je bielej farby. Na začiatku rastu je tuhá, neskôr dutá. Nožička bedle – krehká a ľahko zlomiteľná, v strede má posuvný prstenec. Nezabúdame, jedlá bedľa má posuvný prstenec.
Bedľa a skladovanie. Čerstvé bedle skladujeme najlepšie v chladničke. Vydržia aj niekoľko dní – zabalené v papierovom vrecku alebo v papieri, aby dýchali. Keď máme bedle už tepelne upravené, skladujeme ich taktiež v chlade, spotrebujeme do 2-3 dní. Bedľu neskladujeme nikdy pridlho, pretože podlieha skaze.
Dobrá rada. Vyprážané bedle v cestíčku chutia fantasticky s pečenými zemiakmi, zemiakovou kašou, ale aj s chrumkavým chlebom a kyslou uhorkou. Ak pridáme ešte horčicu i feferóny, delikatesa, ktorej žiadny muž neodolá.
množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie
Kroky
1 Hotové |
Bedle zbierame na čistých odľahlých miestach. Nezabúdame, jedlá bedľa má posuvný prstenec. Na prípravu bedlí v cestíčku, odstránime z bedlí nožičky. Bedle očistíme dôkladne od nečistôt, neumývame. Ak máme bedle menšie, použijeme ich vcelku. Väčšie kusy môžeme prekrojiť na dve časti, alebo aj na štyri časti. |
2 Hotové |
Pripravíme si cestíčko na obaľovanie. Do širšej misy pridáme vlažné mlieko a vajcia, dobre rozšľaháme. Postupne zapracujeme hladkú múku podľa potreby. Malo by nám vzniknúť liate cestíčko, nesmie byť ani veľmi husté, ani riedke. Pridáme ešte 1/2 malej lyžičky sódy bikarbóny. Cestíčko dochutíme soľou, korením či vegetou. |
3 Hotové |
Kvalitnú teflónovú panvicu rozohrejeme, pridáme olej. Vhodný je repkový, pretože má vysoký stupeň zadymenia. Kusy bedlí obalíme v hladkej múke, tak obaľujeme v cestíčku. Keď nám cestíčko zvýši, môžeme ho ešte využiť. Stačí nastrúhať trochu mrkvy, cukety či kalerábu, vmiešať do cestíčka. Pripravíme skvelé chutné placky zo zvyšku. |
4 Hotové |
Bedle v cestíčku vyprážame na strednom stupni z oboch strán dozlatista. Je vhodné, aby sa bedle dobre prepiekli. Cestíčko bude krásne nadýchané vďaka prášku do pečiva, ktorý sme do cestíčka pridali. Hotové bedle ukladáme na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Zo zvyšného cestíčka upečieme placky. |
5 Hotové |
Vyprážané bedle v cestíčku podávame s pečenými zemiakmi, hranolkami, zemiakovou kašou. Výborne ladí aj zeleninové pyré, alebo aj zeleninové hranolky. Fantasticky chutia aj na studeno s čerstvým chlebom či pečivom, s kyslou uhorkou. Fajnové delikátne jedlo bez mäsa, hotové za pár minút. Prípravu zvládnu aj začiatočníci. |