Ingrediencie:
- 400 g Slovenská ryža2 hrnčeky (podľa veľkosti)
- 2 PL MasloPL/polievková lyžica alebo olej
- 1 ks Cibuľastredná veľkosť, môžeme aj vynechať
- 3 hrnčeky Vodahrnček, ktorým sme odmeriali slovenskú ryžu
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti
Popis:
Slovenská ryža, ktorá nelepí. Ako sa robí táto ryža, najlepší recept aj pre začiatočníkov. Zaručene úžasná a jednoduchá príloha, ktorú obľubujú deti i dospelí.
Prílohy – obľúbené k mäsu, rybám i zelenine, niekto ich má rád aj bez všetkého. Slovenská ryža alebo tarhoňa patria medzi tie najobľúbenejšie. Potrebujeme iba zopár minút a dodržať postup, aby sa vždy podarila – overený recept. Pri bezlepkovej verzii zvolíme slovenskú ryžu (tarhoňu) bez lepku.
Dobrá rada. Najprv odmeriame slovenskú ryžu na poháre, pretože potrebujeme zachovať pomer 1:1,5 – čiže pohár slovenskej ryže a 1,5 pohára vlažnej vody. Na dusenie slovenskej ryže zvolíme kvalitnú panvicu, aby ostala sypká a nelepivá. Po dusení necháme slovenskú ryžu odpočívať 20 minút, aby „došla“, vtedy bude dokonalá. Ak pridáme cibuľu, bude ešte chutnejšia, cibuľu môžeme aj vynechať.
Kroky
1 Hotové |
Slovenskú ryžu odmeriame pohárom. 400 g suchej slovenskej ryže - to sú približne 2 poháre (podľa veľkosti). Nezabúdame na pomer slovenskej ryže a vlažnej vody 1:1,5 - čiže, ak máme 2 poháre slovenskej ryže, pridáme 3 poháre vlažnej vody. Na prípravu potrebujeme kvalitnú panvicu. Na suchej panvici opražíme slovenskú ryžu za stáleho miešania 5-10 minút. Mala by byť strakatá, získa aj nádhernú orieškovú vôňu. Dávame pozor, aby sa nám ryža nepripálila. Pre chuť vložíme očistenú a rozpolenú cibuľu. |
2 Hotové |
Potom pridáme maslo a vlažnú vodu (nie studenú, ani vriacu, je to dôležité). Slovenskú ryžu s vodou necháme zovrieť, dochutíme soľou podľa potreby - chuti. Tak teplotu znížime. Na nízkom stupni dusíme slovenskú ryžu približne 12 minút. Nakoniec ju odstavíme, vypneme, NEODKRÝVAME ani NEMIEŠAME. Slovenskú ryžu necháme odpočívať - dôjsť ešte 20 minút. Vtedy bude úžasná. Sypká a nelepivá - jednoducho dokonalá. Pri bezlepkovej verzii zvolíme overenú slovenskú ryžu bez lepku, prípadne bezlepkovú tarhoňu. |
3 Hotové |
Nakoniec hotovú slovenskú ryžu odkryjeme a premiešame. A obľúbená príloha je hotová. Slovenská ryža je skvelá k dusenému mäsu, ale aj k rybám či zelenine na mnoho spôsobov, fantastická k rôznym omáčkam. Ak hľadáte ďalšie zaujímavé recepty, vyskúšajte aj hovädzie kocky na hrášku, rýchle kuracie prsia so zeleninou, výborné morčacie prsia s cuketou, ale aj bravčové mäso na prírodno - nájdete na mojej stránke Recepty pre Vás. Čo viac dodať? Nech sa Vám pri varení darí, a jedlá chutia celej rodinke. |
2 Komentáre Skryť komentáre
Dakujem
Iba ju ťažko kůpitˇ!!! A v Čechách už vobec…